Hopp til innhold

Informantsaken: – Maktmisbruk fra politiet

Mildrid Mikkelsen i ROSA-prosjektet mener politiet med overlegg har utnyttet en kvinne i en sårbar situasjon. Kvinnen, som jobbet som informant, føler seg sviktet av politiet.

Oslo sentrum om kvelden

KRIMINELT MILJØ: Dokumentasjon NRK har fått tilgang til, viser at kvinnen hjalp politiet med å få oversikt over et kriminelt miljø.

Foto: Luftfoto / NRK

«Elisabeth» har over en periode på flere måneder jobbet som informant for politiet. Med hennes hjelp skaffet de seg informasjon om et kriminelt miljø, og alvorlig kriminalitet ble avdekket.

Mildrid Mikkelsen i ROSA intervjues

KRITISK: Mildrid Mikkelsen i ROSA-prosjektet er svært kritisk til politiets fremgangsmåte i saken.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Men da hun ble brutalt angrepet og beskyldt for å ha hjulpet politiet, fikk hun ingen hjelp, hevder kvinnen. Hennes historie får Mildrid Mikkelsen, leder i ROSA-prosjektet, til å rette sterk kritikk mot politiet.

– De har en plikt til å hjelpe folk som er i nød og det har de ikke overholdt i denne sammenhengen. De bruker de svakeste i samfunnet for å oppnå et helt annet mål enn å ivareta deres sikkerhet.

Dette er maktmisbruk fra politiets side, sier Mikkelsen til NRK.

– Villedet med oppholdstillatelse

Kvinnen, som er et mulig offer for menneskehandel, er i dag på et hemmelig sted, i skjul for det kriminelle miljøet. ROSA-prosjektet bistår ofre for menneskehandel, og Mikkelsen mener politiet har trådt feil da de brukte et mulig menneskehandel-offer til å samle inn informasjon.

– Som et offer for menneskehandel har du ofte et veldig redusert selvbilde. Du er lett å manipulere, ensom og redd. Det å sette et såpass sårbart menneske i kontakt med den groveste, organiserte kriminaliteten vi kan tenke oss, der man faktisk ikke har respekt for liv – det er grovt.

Mikkelsen reagerer særlig på at politiet skal ha lovet kvinnen å hjelpe henne med «papers» – altså papirer for å få lovlig opphold i Norge.

– Politiet har ikke anledning til å komme med slike lovnader. De har i realiteten villedet henne.

Les også: Politimann delte privat bilde med informant

Hendene til kvinne som sitter på i kjøretøy, pikselert

UTRYGG: Kvinnen er i dag på et skjulested, men sier til NRK at hun ikke føler seg trygg.

Foto: Ragnar Gulseth Berge / NRK

– Slett politiarbeid

Kvinnens påstander underbygges av flere timer med opptak av samtaler mellom politiet og hennes informantbehandlere, som NRK har fått tilgang til. I noen av samtalene snakker en av informantbehandlerne spesifikt om muligheten for å få «papirer».

«Jeg har fortalt deg om papirene, og jeg står for det. Jeg skal prøve å fikse det. Jeg vet ikke om jeg klarer å fikse det, men jeg skal prøve», sier politimannen til kvinnen.

Lydopptak i sak om politiet i Oslo; Papirer (5 – G).

Mikkelsen har jobbet tett opp mot politiet i flere år, men er nå sjokkert over det hun kaller «slett politiarbeid». Hun mener politiet med overlegg har satt kvinnen i alvorlig fare.

– Det er helt klart gjort med overlegg fra politiets side, når de faktisk ikke griper inn når hun er i livsfare, sier Mikkelsen.

I samtaler NRK har fått tilgang til, gir også en av kvinnens informantbehandlere uttrykk for at han synes kollegaene burde gjort mer for å hjelpe kvinnen da hun følte at livet var i fare.

Lydopptak i sak om politiet i Oslo: De burde ha kommet. (5 D)

Samtidig synes også Mikkelsen det er alvorlig at politiet lenge ikke ville vedkjenne seg kjennskap til kvinnen, inntil det ble lagt frem omfattende dokumentasjon på kontakten i møte.

– Hvor mange andre er det der ute som blir behandlet på den samme måten, med de samme maktovergrepene fra politiet, men som ikke får fremmet sin sak, fordi de ikke har dokumentasjon?

Oslo sentrum om kvelden

TETT PÅ: Dokumentasjon NRK har fått tilgang til, viser at politiet ba kvinnen oppsøke et kriminelt miljø.

Foto: Luftfoto / NRK

– Ingen avslørt etter politikontakt

Einar Aas i Org-krim

AVVISER: Sjef for «Org. krim.» i Oslo-politiet, Einar Aas.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Politiinspektør Einar Aas er seksjonsleder for organisert kriminalitet i Oslo-politiet. Overfor NRK vil Aas verken avkrefte eller bekrefte om kvinnen har vært informant.

– Jeg er trygg på at vi har systematisk og trygg bruk av våre metoder, men dersom det foreligger eventuelle uregelmessigheter, vil vi gjerne få vite om det, for det vil bli fulgt opp av oss eller andre.

Etter det NRK erfarer mener politiet at det ikke er samarbeid med dem som gjør at hun er blitt overfalt. Men overfor NRK holder politiet på sitt – de kommenterer ikke saken.

På generelt grunnlag sier Aas at han ikke har kjennskap til at informanter har blitt avslørt som følge av kontakten med politiet.

– Jeg tror man må forholde seg til det jeg sier, nemlig at vi ikke kan kommentere enkeltsaker utad. Dersom noen har innsigelser mot politiets arbeid, så la meg få vite om det, sier Aas.

AKTUELT NÅ