Hopp til innhold

Influensa hos mor kan gi barnet lavere IQ

Stadig færre gravide lar seg vaksinere mot influensa. Folkehelseinstituttet undersøker om norske barn kan ha tatt skade av at mødrene fikk svineinfluensa under graviditeten.

Gravid kvinne

SNART INFLUENSASESONG: - Vår hypotese er at vaksinasjon hindrer influensa og reduserer risikoen for andre uheldige konsekvenser for barnet, sier forsker Lill Trogstad.

Foto: Robert Schlesinger (Illustrasjon) / NTB Scanpix

De siste ett og et halvt årene har 614 barn fra Østlandet født i 2010 blitt testet på problemløsning, oppmerksomhet, sosiale ferdigheter, motorikk og språk.

Formålet er å avdekke om utviklingen hos barna er blitt påvirket av at mødrene hadde svineinfluensa mens de var gravide i 2009.

Forsker Lill Trogstad

FORSKER PÅ BARN: Lill Trogstad ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

– Vi ønsker mer kunnskap om hva en influensainfeksjon i svangerskapet betyr for barnets langsiktige helse og utvikling, sier forsker Lill Trogstad i Folkehelseinstituttet.

Hadde lavere IQ

En studie fra 2009 viste at barn av mødre som var gravide under en influensapandemi i 1968, hadde lavere IQ enn barn som var født året før eller etter. Også andre studier har ment at det muligens kan være en sammenheng mellom influensa hos mor og barnets utvikling.

– Vi har tidligere vist at influensa i svangerskapet økte risikoen for dødfødsel under pandemien, og at vaksinasjon var beskyttende. Vår hypotese er at vaksinasjon hindrer influensa og reduserer risikoen for andre uheldige konsekvenser for barnet, sier Trogstad.

– Kan vanlig influensa i svangerskapet også skade barnet?

– Det finnes studier som viser at sesonginfluensa i svangerskapet kan ha betydning for barnet, blant annet redusert fødselsvekt. Risikoen for å bli smittet er høyere ved en pandemi enn ved en sesonginfluensa. Hvor syk mor blir dersom hun blir smittet, vil avhenge av mange ulike forhold, den enkeltes motstandsdyktighet, blant annet.

Stadig færre vaksinerer seg

Årets influensasesong er ventet rundt jul og nyttår.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det umulig å si hvor kraftig den vil bli. Som regel blir 5-10 prosent av voksne og 20-30 prosent av alle barn smittet.

Folkehelseinstituttet sendte i fjor ut det minste antallet influensavaksiner på ti år og er bekymret for at bare én av fem i risikogruppene lar seg vaksinere.

I risikogruppen er gravide etter 12. svangerskapsuke, eldre og barn med nedsatt immunforsvar.

Anbefaler vaksine når gravide spør

Nestleder i Jordmorforbundet, Trude Hartmann Bjørndalen, sier de får mange spørsmål om influensa fra gravide.

– Gravide vil ofte også bli utsatt for forkjølelse, og enkelte kan bli bekymret for at de eventuelt får influensa. Nå som det nærmer seg influensatid er de bekymret over om de bør ta vaksine, sier hun.

– Dette med vaksine er noe vi oftest gir råd om først når den gravide spør. Dette er en privatsak som det er mye meninger om, og som de fleste gravide ønsker å ta stilling til selv.

AKTUELT NÅ