In å kjøre sikkert

Det har blitt kult å bruke sikkerhetsutstyr både når man står på brett og ski. Det viser ferske tall fra Alpinanleggenes Landsforening.

Flere kjører med sikkerhetsutstyr i bakken
Foto: ANDY TULLIS / AP

 - De tøffeste gutta på snowboard, telemark og alpint begynte å beskytte seg i bakken, og da fulgte de andre etter, sier Andreas Rødven som er daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening.

Nye tall fra sesongen i fjor viser at 90 prosent av de under 13 år bruker hjelm i skibakken. Og nærmere 65 prosent av alle aldersgrupper bruker hjelm når de står på ski eller snowboard. Alpinanleggenes Landsforening har hatt en nedgang i antall folk som må til lege etter at de har skada seg i bakken.

Trendy

Andreas Rødven, Alpinanleggenes Landsforening

Andreas Rødven i Alpinanleggenes Landsforening merker at flere beskytter seg i skibakken.

- Det er blitt en trend å bruke sikkerhetsutstyr i bakken. Før var jo snowboarderne en tøff gjeng som ikke ville bruke det, men så begynte stadig flere å kjøre med hjelm. Det er vel rart med det når du ser at vennene dine begynner å få alvorlige skader etter å ha kjørt en stund. Da skjønner vel de fleste at det kan være lurt å beskytte seg, sier Rødven.

Kult med riktig utstyr

På Sport Extreme på Lade i Trondheim har de som jobber der merka at stadig flere kjøper sikkerhetsutstyr.

- Vi selger først og fremst mer av hjelmer, men det går også mer av ryggplater både for korsrygg og hele ryggen. Også går det mer og mer av håndleddsbeskyttere, sier Helene Falch.

Helene Falch, Sport Extreme

Helene Fach på Sport Extreme i Trondheim selger flere håndleddsbeskyttere nå enn før.

Foto: Cathrine Gaukerud

Bedre design

Også hun tror at flere nå synes det er kult å bruke det riktige utstyret i bakken.

- De store stjernene som Terje Håkonsen har begynt å bruke blant annet hjelm og da tror jeg at de går foran som et godt eksempel slik at kidsa tar etter. Dessuten har designet på hjelmer blitt mye kulere, det er mye mer farger og de har blitt mindre slik at du ikke lenger går med en bolle på hodet. Du ser rett og slett kul ut med hjelm.

Falch er ofte i bakken selv og merker at flere av de som kjører bruker sikkerhetsutstyr.

- Ja absolutt, det er som natt og dag. I dag er det faktisk flere som kjører med hjelm enn uten.

Magnus Parmann, Sport Extreme

Magnus Parmann sier flere bruker skredsøkere.

Foto: Cathrine Gaukerud

Magnus Parmann føyer til at det også er flere som bruker skredsøkere nå enn tidligere.

- Spesiellt de som går på toppturer er flinke til å bruke skredsøker. Om en av de du er sammen med blir tatt av et skred, kan du finne ut hvor i terrenget vedkommende befinner seg, om også han har en søker på seg. Jeg vet at enkelte butikker i dag selger veldig mye skredsøkere.

Ikke færre hodeskader

Men selv om flere bruker hjelm i dag enn tidligere, har likevel ikke antallet hodeskader gått vesentlig ned, ifølge tallene. Rødven tror at selv om det ikke er færre hodeskader, så er nok de skadene mindre enn det de ville vært om den som kjørte ikke hadde brukt hjelm.

- Dessuten kan det være at når du bruker hjelm så føler du deg litt for trygg. Kanskje kjører du litt over evne. Men det er hvertfall helt klart at det er svært fornuftig å bruke hjelm. Men det er like viktig å kjøre med hodet, som å ha en hjelm på hodet, sier Rødven.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger