Hopp til innhold

Tror koronaen kan bli som en forkjølelse for oss i løpet av neste år

Immunolog Anne Spurkland tror vi går inn i den siste julen med koronaregler.

professor og immunolog Anne Spurkland

OPTIMIST: Professor og immunolog Anne Spurkland sier hun er optimistisk på immunforsvarets vegne.

Foto: Heidi Klokk / NRK

Med stigende smittetall, avlyste julebord og hyperaktive omikron, er det lite som tyder på en hverdag uten korona. Tirsdag kom det nye, omfattende innstramminger.

Men immunolog og professor i medisin, Anne Spurkland, tror faktisk på bedre tider.

– I løpet av neste år vil vi ha hatt to år med infeksjon og vaksinering. Til sammen får da viruset så lite handlingsrom at det stopper opp, sier immunolog og professor i medisin, Anne Spurkland.

Hun forklarer det med at immunforsvaret vårt er som et maskenett som blir tettere og tettere hver gang vi eksponeres for enten vaksine eller infeksjon.

– Vil 2022 være det siste året med koronarestriksjoner?

– Ja, det tror jeg. Det er selvfølgelig ikke mulig å være sikker på noe som helst. Men min magefølelse sier at i løpet av 2022 stopper det for vår del.

– Men mantraet er at vi ikke er trygge før alle er trygge?

– Ja, men alternativet til vaksiner er at det sprer seg uhindret. Da vil det bygges opp immunitet i befolkningen. Så kan det komme nye varianter som omikron, men det kommer til å stanse det også. For hver gang immunforsvaret får en boost, så begrenses virusets handlingsrom, svarer Spurkland.

Som forkjølelse

Akkurat når denne grensen nås, er vanskelig å si, erkjenner Spurkland. Men på bloggen ImmunGlimt argumenterer hun for at hun tror dette skjer i løpet av neste år.

«I løpet av det kommende året (pandemiens tredje år) vil veldig mange flere enn nå, verden over, ha blitt vaksinert eller infisert gjentatte ganger. Da vil vi nå et punkt der viruset ikke lenger har tilstrekkelig spillerom for endring før det enten fanges opp av immunforsvarets antistoffer eller svekker egen evne til å spre seg effektivt.»

«Da blir SARS-CoV-2-infeksjon bare som en vanlig forkjølelse for de aller fleste av oss, og vi kommer ikke lenger til å bry oss med å sette greske bokstaver på nye varianter av SARS-CoV-2.»

– Skremmende

Hun skriver dette til tross for at hun også ble overrasket over hvordan omikron veltet om planene for mange julebord og førjulskonserter.

– Det er veldig skremmende og overraskende å se julebordene falle som korthus, nye begrensninger og pressekonferanser annenhver dag. Men jeg ser betydelig lysere på det nå enn i fjor. Nå som vi har vaksiner er den nye varianten ikke noen trussel for det store flertallet av oss. Det er åpenbart at vaksinen ikke beskytter mot smitte, men vi er beskyttet for det alvorlige forløpet, sier hun.

– Men det kan jo komme stadig nye varianter?

– Hver gang immunforsvaret møter virus, eller biter av virus som vaksinene bidrar med, vil immunforsvaret bygge på det som er gjort. Man starter der man slapp sist og pusser på det videre. Maskene blir tettere og tettere og viruset får mindre handlingsrom.

Man får en viss beskyttelse etter å ha hatt viruset, men beskyttelsen fra vaksinen er bedre. Den beste beskyttelsen har man om man både har hatt infeksjonen og blir vaksinert.

Du sier vi når et punkt i pandemiens tredje år, der det går over til å bli som en forkjølelse. Hvorfor akkurat da?

Vi vet selvfølgelig ikke, men på vegne av immunforsvaret har jeg en magefølelse på at vi ikke trenger mer enn et år til. Det vil fortsatt være en trussel mot enkelte personer med svakt immunforsvar, men sånn har det alltid vært.

Men hva med totalbelastningen på sykehusene? Spurkland påpeker at den forrige regjeringen åpnet opp til tross for at det var ventet en del innleggelser og dødsfall.

Vi har også akseptert at det kan komme bølger av influensasyke i løpet av vinteren, der også noen dør, uten at samfunnet stenges ned av den grunn, sier immunologen.

Så det er denne type normalsituasjon jeg tenker på når jeg optimistisk håper at dette er over i løpet av 2022. Altså at covid-19-sykdom stort sett er lite farlig for de aller fleste, og derfor heller ikke belaster helsevesenet mer enn andre luftveisinfeksjoner i løpet av vintersesongen, utdyper Spurkland.

Voldsom effekt av dose tre

Overlege og forsker Fridtjof Lund-Johansen har vært med på å utvikle egen antistest-metode for Norge.

FORSKER PÅ IMMUNFORSVARET: Immunolog Fridtjof Lund-Johansen på Oslo universitetssykehus,

Foto: Ali Iqbal Tahir / Ali Iqbal Tahir

Fridtjof Lund-Johansen er immunolog og forsker ved Oslo universitetssykehus. Han deler Spurklands oppfatning om at vi blir mer og mer immune, først og fremst på grunn av vaksineringen.

Effekten mot alvorlig sykdom er svært god, selv etter to doser. Jeg tror tredje dose vil gi så mye bedre beskyttelse at vi ser en klar effekt. Antistoffnivåene er nesten ti ganger høyere fra dose to til tre.

Er du enig med Spurkland i at 2022 trolig blir det siste året med restriksjoner?

Jeg tror vi er ferdige med dette i løpet av neste år i den forstand at det kan sammenlignes med influensa. Vi kan ikke kan ha nulltoleranse for dette. Influensa er farlig for folk og en ikke uvesentlig dødsårsak. Men vi stenger ikke ned samfunnet på grunn av det. Hvordan det vil være internasjonalt er vanskeligere å si noe om. Det vil sikkert være ulik policy, og noen som er raske til å stenge ned, sier Lund-Johansen.

Selv om han er optimist med tanke på neste år, forstår han at myndighetene nå strammer inn.

Grunnen til at vi ser inngripende tiltak nå er at vi befinner oss i en situasjon med usikkerhet. Det er et føre-var-prinsipp som jeg er enig i.

Kan vi stå i samme situasjon om et år med en ny variant, og nok en begrunnelse i at vi må være føre-var?

Jeg tror den tredje dosen er det som skal til. Jeg tror også vi vil se flere vaksiner fremover som er oppdatert mot nye varianter. Scenarioet jeg ser for meg er at dette blir som en influensavaksine en gang i året, svarer Lund-Johansen

Støttes av Aavitsland

Preben Aavitsland

– MINDRE TRUENDE FREMOVER: – I det lange løp vinner nok immunforsvaret vårt, sier Preben Aavitsland.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Overlege og professor Preben Aavitsland hos FHI sier viruset er nokså nytt blant mennesker og har endret seg betydelig flere ganger.

– Det er likevel begrenset hvor mange nye endringer viruset kan finne som gir det bedre spredningsevne. Det kan også skje at en framtidig variant med større spredningsevne faktisk gir mildere sykdom, sier han.

Han sier situasjonen blir mindre truende framover, men at sykdommen ikke forsvinner.

Vi vil også i årene framover se alvorlig koronasykdom hos uvaksinerte og dem som har dårligere immunforsvar, som de eldste. Det kan bli aktuelt med stadige oppfriskninger av vaksinasjon for dem, sier han.

Er det sannsynlig at 2022 blir det siste året med restriksjoner på grunn av koronaviruset?

Ja, vi regner med det, svarer Aavitsland.

AKTUELT NÅ