NRK Meny
Normal

IMF med fem advarsler til Siv Jensen

IMF mener tilstanden i den norske banksektoren er god, men er bekymret for gjelden i norske husholdninger og den sterke boligprisveksten. De kommer også med fem advarsler til finansministeren.

 Finansminister Siv Jensen og delegasjonsleder IMF, Thomas Dorsey

F.v. Finansminister Siv Jensen er fornøyd med valutafondet (IMF) sin rapport om norsk økonomi og økonomisk politikk hun har fått av delegasjonsleder i IMF, Thomas Dorsey.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Flere forhold, både i og utenfor Norges grenser, kan true en ventet opphenting i norsk økonomi, advarer IMF:

Bekymet for boligprisene

Boligprisene vokser kraftig i deler av landet, i en tid der resten av økonomien ikke vokser særlig fort.

Tom Dorsey som leder IMF-delegasjonen sier at risikoen for å få et tilbakeslag i boligmarkedet nå er høyere enn for ett år siden. Jo høyere prisene blir, jo mer kan de falle etterpå, og fallende boligpriser kan føre til lavere forbruk. Mindre etterspørsel etter nye varer og tjenester fører til lavere vekst og vanskeligere omstilling, derfor bekymrer dette IMF.

IMF mener det må vurderes å stramme inn bankenes lånepraksis og peker på at det bør legges mindre begrensninger på boligbygging for å øke tilveksten av nye boliger.

Finansministeren sier at regjerningen har iverksatt en rekke tiltak for nettopp dette.

– Det som er hovedutfordringen, særlig for østlandet sin del, er at det er flere som vil bo enn det er boliger, – og da må kommunene legge til rette for en mye raskere boligutbygging, sier hun.

– Så dette er et kommunalt ansvar, og ikke noe finansministeren skal ha hovedansvar for?

– Det er begge deler. Vi vil fortsette å gjøre det enklere å bygge raskere og billigere. Men det er kommunene som har reguleringsansvaret for arealene og det er viktig at de raskt legger til rette for nye boligarealer, sier Jensen.

– Oljefondbruk må være midlertidig

IMF er klare på at økt bruk av oljepenger som følge av dårligere tider må være midlertidig.

På spørsmål om finansministeren er klar for å bruke mindre oljepenger svarer Jensen at regjerningen tilpasser budsjettene til den faktiske økonomiske situasjonen, og påpeker at IMF ser langsiktig, mens regjeringen også må vurdere dette år for år.

– Nå fører vi en ekspansiv finanspolitikk, det er helt riktig i en tid hvor arbeidsledigheten har økt, og så vil vi vurdere dette nærmere når vi lager statsbudsjettet for 2017, sier hun.

Dobbelt utfordring

Pengefondet peker på at norske myndigheter står overfor en dobbelt utfordring: Samtidig med å dempe nedgangskonjunkturen på kort sikt, må myndighetene legge til rette for overgang til en mindre oljeavhengig økonomi for fremtiden. Kortsiktige finanspolitiske tiltak må ikke hemme denne nødvendige justeringen, fastslås det.

– Jeg er enig med IMF i at det er viktig å legge til rette for en smidig overgang til en ny og mindre oljeavhengig vekstmodell. Vi må fortsatt være opptatt av å legge til rette for vekst i konkurranseutsatte deler av privat sektor, sier Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger