NRK Meny
Normal

Imam: – Mohammed gråter

En av Oslos imamer tror at Mohammed sørger over terrorhandlingene i Paris. Likevel mener han at dagens forside fra satiremagasinet Charlie Hebdo provoserer.

Sheik Mahmoud Jalloul

Imam Mahmoud Jalloul mener at enhver karikatur av profeten Mohammed er provoserende for muslimer, også om hensikten bak tegningen er god.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Jeg tror han faktisk sitter og gråter. Han gråter fordi menneskeliv gikk tapt, og han gråter fordi han ser at noen prøver å kidnappe denne religionen og gjøre hele hans innsats bortkastet, sier Sheik Mahmoud Jalloul, til NRK.

Likevel er imamen sterkt uenig i at den sørgende profeten Mohammed i dag pryder forsiden til det franske satiremagasinet.

I tegningen viser den tårevåte profeten sympati med ofrene for terroraksjonen i Paris, der 17 mennesker ble drept av ekstremister. I overskriften står det at «alt er tilgitt.»

Artikkelen fortsetter under bildet

Charlie Hebdo forside 14.01.15

Det har vært stor rift om den siste versjonen av satiremagasinet Charlie Hebdo som var til salgs i Frankrike i dag.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

– Vi tar veldig stor avstand fra hendelsen i Paris og ser på det som en ren terrorhandling. Samtidig vil jeg understreke at vi også reagerer sterkt på at det fremdeles er noen som vil publisere karikaturtegninger som krenker oss muslimer, sier Jalloul.

Han forklarer at profeten er så hellig for muslimer at de generelt misliker at han blir karikert.

70 jomfruer

Han har mer sansen for en av tegningene som inni bladet skildrer to forvirrede terrorister som etter sin død lurer på hvor det ble av de 70 jomfruene de skulle få i belønning.

I teksten står det at «De er selvsagt sammen med Charlie Hebdo-gjengen, tapere.»

– Tegn dem, men tegn ikke profeten. Ekstremistene representerer absolutt ikke budskapet til profeten, så hvorfor skal vi bruke profeten for å svare på angrep fra slike som Den islamske staten, spør imamen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mohammed Yousef jobber på en halal slakterbutikk på Grønland

Mohammed Yousef mener at det er provoserende for alle muslimer at profeten blir karikert.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Inne på basaren på Grønland i Oslo lar ikke slakteren Mohammed Yousef seg provosere av dagens tegning, men han skjønner ikke hvorfor det skal være nødvendig å trykke verken denne eller andre karikaturer av profeten.

– Gjør situasjonen verre

– Man kan jo forstå det fordi tolv av deres egne ansatte ble drept. Men jeg er helt imot det. Dette er jo bare tull. De bare prøver å provosere folk hele tiden, sier Yousef.

Han utdyper at tegningene ikke bidrar til at folk med ulike meninger i verden liker hverandre bedre. I stedet gjør de situasjonen verre, mener han.

Firuz Kutal er tegner

Firuz Kutal ble inspirert til å bli tegner, nettopp av personene bak satiremagasinet Charlie Hebdo, men han ville ikke selv ha trykket dagens tegning.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Tegnerne Jean Cabot og Georges Wolinski, som ble drept i terroraksjonen mot satiremagasinet, er heltene til den norsk-tyrkiske tegneren og muslimen Firuz Kutal i Oslo. Likevel ville han ikke selv ha trykket dagens forside.

– Dersom en av mine kollegaer var drept ville jeg nok også ønsket å videreføre arbeidet. Samtidig må man spørre seg om det er klokt å gjøre. Her tror jeg det bidrar til å skape en større kløft mellom ulike kulturer, sier Kutal.

Tegning av Firuz Kutal

Denne tegningen av Firuz Kutal viser at karikaturtegnerne har fått svi for sitt arbeid.

Foto: Firuz Kutal

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger