IKT Norge om politiets datatrøbbel: – Flaks at det ikke gikk galt

IKT Norge synes det er dramatisk at politiets datasystemer sviktet i går. – Samfunnskritiske institusjoner kan ikke jobbe med penn og papir i 2016, sier leder Heidi Arnesen Austlid.

Heidi Arnesen Austlid

ALVORLIG: Heidi Arnesen Austlid synes det er alvorlig og dramatisk at slike feil skjer og hindrer politiets arbeid.

Foto: NRK

En feil med sentralt nettverksutstyr i politiets datasystemer førte til at store deler av systemene gikk ned mandag. Uten tilgang til viktige registre i elleve timer måtte penn og papir tas i bruk.

Heidi Arnesen Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge, synes det er alvorlig og dramatisk at slike feil skjer og hindrer politiets arbeid.

– Det er ren og skjær flaks at det ikke gikk gærent. I 2016 kan vi ikke ha en situasjon der samfunnskritiske institusjoner driver arbeidet sitt med penn og papir, sier hun.

– Vi er nødt til å vite at politiet til enhver tid ivaretar vår sikkerhet hele døgnet, og har trygge IT-systemer som fungerer. Hvis det ene faller ned, så må det andre fungere, sier hun.

Viktige dataverktøy

Politiets datasystemer har også hatt trøbbel flere ganger tidligere. Da datasystemene var nede mandag kveld og natt til i dag, var de ansatte i etaten avskåret fra å søke i viktige registre og foreta bakgrunnssjekk i sitt arbeid.

Heller ikke kartsystemet som viser hvor politiets tjenestebiler befinner seg, fungerte. Nødnettet og telefoni fungerte som det skulle, men viktige dataverktøy var nede i timevis.

Mandag kveld sa politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt at dette er system politiet bruker hver dag, og som de er avhengige av, men at det ikke går ut over liv og helse for publikum.

Ole Tom Nord, operasjonsleiar i Florø

SVARTE SKJERMER: Operasjonsleder Ole Tom Nord måtte finne frem penn og papir på operasjonssentralen i Florø etter kollaps i datasystemene.

Foto: Privat

Ber Anundsen komme på banen

Nå ber Austlid justisminister Anders Anundsen om å komme på banen og sette «vår sikkerhet som prioritet nummer én».

– Det er mulig å få til gode IT-systemer som fungerer hele tiden. Nå må det sørges for at vi har strakstiltak, sånn at vi har et operativt politi 24/7 – helt uavhengig av strømbrudd eller andre tekniske feil, sier Austlid.

POD: – Skal ikke skje

Cato Rindal, IKT-direktør i Politidirektoratet, sier at de tar dataproblemene på det største alvor.

– La meg være veldig tydelig på at dette i utgangspunktet ikke skal kunne skje. I dette tilfellet ser det ut til at det har vært et strømbrudd som forårsaket tekniske feil på nettverksutstyr, som gjorde at vi fikk en så lang nedetid som vi hadde, sier Rindal.

– Vi jobber hele tiden med å få mest mulig robuste systemer. Systemene våre skal være tilgjengelige hele døgnet, hver dag, hele året. Men av og til skjer det feil på teknisk utstyr, og selv om vi har reserveløsninger – og det hadde vi også i dette tilfellet – skjer det også feil på det, og da må vi har gode manuelle rutiner som gjør at vi likevel kan levere de tjenestene vi skal levere til publikum, sier han.

Fagforeningsleder: – Direkte flaut

Leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sa til NRK tidligere tirsdag at det ikke er første gang slike feil skjer.

– Det er direkte flaut, og hindrer profesjonell håndtering av sakene fra et viktig nødetat. Dette er det motsatte av profesjonelt. Jeg har fått en rekke meldinger der folk er sjokkerte over at vi ikke er kommet lenger, sa han.

Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund

SKJER OFTE: Leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier at feil i politiets datasystemer skjer med jevne mellomrom.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger