Hopp til innhold

Unngå dataspionasje: Legg jobbmobilen hjemme når du skal på ferie

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet anbefaler at du dropper å ta med smarttelefon og PC på reise dersom du ikke må. Bruk heller en billig feriemobil, er rådet.

Turister på den kinesiske mur

Ikke ta med deg smarttelefonen eller pc til Kina eller Russland om du har sensitiv informasjon på den, råder Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Her poserer en gruppe turister på den kinesiske mur, ikke langt fra Beijing.

Foto: Jason E. (CC BY-NC 2.0)

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) har publisert 10 råd til folk som skal ut på reise. Rådet er tydelig: La jobbmobilen ligge hjemme.

Halvparten av oss har jobbmobil eller jobb-PC med innhold som kan være verdifull for andre. Ekspertene påpeker at du kan utsette både deg selv, bedriften, og kanskje landet, for fare når du reiser utenlands med bærbare enheter.

Når du er i ukjente omgivelser kan du uforvarende havne på steder som er så godt kontrollert av andre at informasjon eller passord kan kompromitteres, advarer NSM.

Tvilsomme wifi-nettverk

På reise kan mobilbruk og datatrafikk spores, avleses eller avlyttes dersom du havner på tvilsomme wifi-nettverk eller en falsk basestasjon.

Hvis en uærlig sjel et kort øyeblikk får tilgang til mobilen din, kan spionprogramvare og virus kjapt installeres.

– Folk har mye sensitiv informasjon liggende på mobilene sine. Risikoen øker ofte for å miste informasjon du skal ha kontroll på, sier Kjetil Berg Veire i NSM.

Han advarer spesielt mot å la pc-en ligge igjen på hotellrommet og å gå på usikre trådløse nettverk på flyplasser.

NSM vil ikke si direkte hvilke land han ikke bør reise til med pc/smarttelefon, men sier det avhenger av hvor du skal og hvor mye du vet om landet.

Hva trenger du?

  • Trenger du å ta med deg mobil, PC, nettbrett som kan inneholde store mengder med informasjon som samlet sett kan ha en høy verdi?
  • Eller holder det med en enhet som kan sende e-post og lese nyheter?
  • Har du virkelig bruk for å ha tilgang til den aller viktigste informasjonen hos din arbeidsgiver, når du egentlig skal kose deg på ferie?

10 mobil/data-råd for sikker reise

  1. Forstå og aksepter at du er et mål på internett
  2. Tilbud som er for gode til å være sanne, er som regel det
  3. Ta ikke med deg flere enheter enn det du trenger
  4. Ta ikke med deg mer informasjon på dine enheter enn det du må
  5. Krypter informasjonen din
  6. Slå av blåtann og trådløs forbindelse dersom du ikke må bruke det
  7. Bruk VPN-løsninger og andre sikkerhetsmekanismer når dette er tilgjengelig for deg
  8. Når du kommer hjem – Sjekk enhetene dine, eller la noen kyndige kontrollere dem
  9. Når du kommer hjem – Endre dine passord!
  10. Vent 2 dager: Ikke friskmeld deg selv og dine enheter før to dager etter hjemkomst.

Konsekvensene ved å ha blitt kompromittert kan komme over tid, advarer NSM. Du legger igjen en rekke digitale spor. Vær der spesielt oppmerksom på e-poster med vedlegg som kommer i ettertid. Uvedkommende kan også ha installert virus eller trojanske hester som først blir aktivert når du er hjemme igjen.

AKTUELT NÅ