Ikke skremt av farlige oppdrag

Norske soldater er ikke blitt skremt av at soldatkolleger blir drept i Afghanistan.

Norske soldater i Afghanistan
Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret / SCANPIX

Etter at en norsk soldat mistet livet i et bombeangrep, har Forsvaret opplevd en økning av henvendelser fra norske soldater som vil tjenestegjøre i det krigsherjede området, sier kommunikasjonssjef i Hæren, Erling Kristiansen.

- Det har vært en svak oppgang i antall henvendelser fra folk som er interessert i å eventuelt tjenestegjøre i Afghanistan, sier Kristiansen.

Lettere å ta en beslutning

Den norske soldaten ble drept av en veibombe utenfor Meymaneh i Nord-Afghanistan. Hendingen er et konkret bevis på risikoen på oppdraget. Dette har igjen gjort at soldatene som før var i tvil om de skulle reise nedover, har bestemt seg.

- Dette er det som skal til for at det skal være lettere å ta en beslutning. Spesielt da basert på at de fleste reiser ut fordi det er en smule spenning i det, men først og fremst er det et ønske om å bidra i forhold til verdens dugnad, sier Kristiansen.

- Blir sinte og forbannet

Drapet på en norsk soldat gjør at medsoldatene ønsker å stille opp, sier sjefen for stressmestring for forsvaret i Nord-Norge, Arnold Myrvang.

- Jeg vil tro at noen blir ganske sinte og forbannet når de opplever at kamerater blir tatt liv av på en såpass skitten måte som det tapet vi nettopp har opplevd, sier Myrvang.

Drar over nyttår

Rett over nyttår reiser en ny kontingent med norske soldater til Nord-Afghanistan.

Sjefen for psykiatri og stressmestring i Forsvarets sanitet, Jon Gerhard Reichelt, sier at dødsfall ikke skremmer vekk de nye soldatene.

- Erfaring tilsier at nettopp alvorlige hendelser, trusler og risiko gjør at mennesker holder sammen, at gruppen blir enda viktigere, og at ønsket om å ikke svikte blir enda større, sier Reichelt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger