Ikke økt terrorfrykt i Norge

Terrorfrykten i Norge er ikke blitt større etter terrorangrepene i Paris, viser en ny landsomfattende meningsmåling.

PST

-Trusselbildet i Norge er fortsatt skjerpet. Vi vil ta en ny vurdering om en måned, sier seniorrådgiver Siv Alsen i PST.

Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

En uke etter angrepene i Paris, der til sammen 17 personer ble drept, viser en meningsmåling Respons Analyse har utført for Bergens Tidende, Aftenposten og Stavanger Aftenblad at terrorfrykten i Norge ikke er større enn for fire år siden.

Meningsmålingen viser at 25 prosent av de vel 1.000 spurte frykter terroranslag i Norge i stor grad, mens 38 prosent frykter det i liten grad. I en måling Respons Analyse utførte i november 2010 svarte vel 40 prosent at de fryktet terrorangrep på norsk jord, mens vel 50 prosent ikke fryktet dette.

- Vi ser at risikovurderingene for terror går midlertidig opp like etterpå, men at folk fort glemmer å bekymre seg for terrorhandlinger, sier postdoktor Katharina Wolff ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

Målingen i 2010 ble foretatt i etterkant av flere arrestasjoner i Norge og andre europeiske land, etter mistanke om planlagte terroraksjoner.

- Dette forklarer nok at en større andel fryktet terrorangrep den gang. Men siden da er det også blitt færre som i liten grad frykter terroranslag. Dette tyder på at flere er blitt mer usikre på hva som vil skje av terroranslag fremover, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

Undersøkelsen viser for øvrig at de med høy utdanning er litt mer redde enn andre grupper. I juli ble det generelle sikkerhetsnivået i Norge hevet etter at det forelå en konkret trussel om at noen skulle gjennomføre en terrorhandling i Norge.

- Trusselbildet i Norge er fortsatt skjerpet. Vi vil ta en ny vurdering om en måned, sier seniorrådgiver Siv Alsen i PST

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger