Hopp til innhold

Ikke mistillit mot statsministeren

Frps stortingsgruppe har bestemt at de ikke vil stille mistillit til regjeringen etter 22.-julihøringene.

anders anundsen frp

Leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget, Anders Anundsen (Frp).

Foto: Siv Sandvik / NRK

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget kommer ikke til å uttrykke mistillit mot statsminister Jens Stoltenberg (Ap), selv om han formelt sett er den øverste ansvarlige for alt som sviktet før og under 22. juli.

Det ble klart etter at Frps stortingsgruppe i dag bestemte seg for å ikke gå inn for mistillit.

Frps Anders Anundsen er leder for Stortingets Kontroll og konstitusjonskomité, og han ledet også høringene, hvor regjeringen, politiet og andre involverte måtte svare for alt som gikk galt da terroren rammet Norge.

Historien avgjorde

– Det har vært en diskusjon rundt det. Vi har vurdert det opp mot historikken. Hovedbegrunnelsen for at det ikke fremmes mistillit, er at statsministeren ved flere anledninger har lagt seg helt flat og beklaget det Gjørv-kommisjonen har pekt på. I historisk sammenheng har det vært sammenheng mellom å fremme mistillitsforslag og hvorvidt regjeringen har beklaget eller ikke, sier Anundsen til NRK.

Han forteller at Frp har sammenlignet 22. juli-saken med King's Bay-ulykken i 1962, da Gerhardsen-regjeringen endte med å måtte gå av.

– Det som er symptomatisk ved at Gerhardsen-regjeringen ikke tok selvkritikk og ikke beklaget i særlig grad, og derfor ble det fremmet mistillitsforslag, sier Anundsen.

Beklagelser hjalp

– Mener dere at det egentlig kunne vært grunnlag for mistillit?

– Noen ganger skal det veldig lite til for at et mistillitsforslag blir fremmet. Det har ikke noe formell ramme som bestemmer når mistillit kan fremmes. Det kunne blitt et annet resultat dersom regjeringen mente at de ikke har gjort noen feil. Men her har regjerngen vært tydelig på at de har beklaget, sier Anundsen.

Men også valget spiller inn i denne saken, røper han.

– Det er også et perspektiv at det er sju måneder til velgerne skal si sitt, også om dette. Og etter en helhetsvurdering har vi kommet til at vi ikke skal sende mistillitsforslag, men være tydelig på de kritikkverdige forholdene. Det er ikke tvil om at det er dramatiske svikt i store deler av beredskapssystemet vårt, sier anundsen.

Ville blitt nedstemt

– Er det et moment at dere ville vært det eneste partiet som fremmet mistillit og således ikke ville fått flertall?

– Alle forslag om mistillit gjøres i en parlamentarisk situasjon, så det er mange momenter som teller inn i en sånn helhetsvurdering.

– Hva vil du da si kom ut av den omfattende høringsrunden Kontroll og Konstitusjonskomiteen gjennomførte?

– Det er litt tidlig å si, vi er ikke ferdig med innstillingen enda. Vi jobber videre med merknadene og prosessen internt i komiteen, sier Anundsen.

AKTUELT NÅ