Normal

– Vi var ikke informert om avtalen rundt medaljeseremonien

Stortinget visste ingenting om «avtalen» som gjorde at kongen ikke fikk være til stede for å dele ut Krigskorset på søndagens medaljeseremoni.

Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen raser mot statsminister Jens Stolenberg og Grete Faremo etter medaljeserenmi-bråket.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Frustrasjonen og forvirringen sprer seg etter at det i dag ble kjent at statsminister Jens Stoltenberg skal ha hindret kong Harald i å dele ut Krigskorset på veterandagen søndag 8. mai.

Forsvarsminister Grete Faremo sier i dag at opplegget ved medaljeseremonien var en arbeidsdeling mellom Stortinget, regjeringen og slottet, og at dette var avklart med alle parter.

– Det har gått et brev fra Forsvarsdepartementet den 16. november i fjor om arbeidsdelingene i forbindelse med utedelingene.

Stod det noe om kongens rolle i dette brevet?

– Nei det stod ingenting om kongens rolle i disse arrangementene i det brevet, men som både kongen og statsministeren har bekreftet i dag så hadde de en avtale om hvordan dette skulle løses, sier Faremo til NRK.no

– Fremstår som smålig

Det mange av Stortingets medlemmer reagerer på i dag er nettopp det punktet at de aldri ble orientert om Stoltenbergs avtale.

– Dette er ikke kjent for oss, og vi synes dette fremstår som svært smålig av regjeringen. Det er helt tydelig at regjeringen i dette tilfellet ikke ville bli satt i skyggen av kongen, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK.no.

Stoltenberg krigskorset

Statsminister Jens Stoltenberg (t.h.) gratulerer Jørg Lian med utmerkelsen 'krigskorset med sverd' søndag.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Mener du Faremo snakker usant når hun sier at dette var avklart lang tid i forveien?

– Ja, jeg skjønner ikke hvor hun har dette fra, sier Jensen.

Dette avviser Faremo.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i disse beskyldingene. Bare for å ha dette på det rene, Stortinget har ingen rolle i disse tildelingene, men de har blitt informert, svarer Faremo, som ikke vil mene noe om avtalen mellom kongen og statsministeren var feil.

– Jeg kan ikke spekulere i hvordan kongen og statsministeren vil fordele fremtidige utdelinger, men jeg er sikker på at kongen også i fremtiden vil dele ut æresmedaljer, sier Faremo.

– Helt nytt for meg

Heller ikke parlamentarisk leder i Venstre, Trine Skei Grande, har hørt snakk om at kongen ikke skulle være til stede å dele ut Krigskorset.

– Hvis det er enighet mellom Stortinget og regjeringen om kongens fravær under minnemarkeringen, er dette nytt for meg, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Grande sier hun ikke har mottatt noe informasjon om arrangementet.

– Jeg synes regjeringen kunne vært rause nok til å invitere opposisjonen til minnemarkeringen, og de kunne i det minste vært rause nok til å invitere kongen. Jeg lurer på hvorfor vi har en konge hvis han ikke skal delta på markeringer som dette. Det virker ikke som om statsministeren er fortrolig med kongens rolle.

Hun tror at enigheten mellom Stortinget og regjeringen i virkeligheten er en enighet mellom stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) og regjeringen.

Ønsket en styrket profil

Brevet fra Forsvarsdepartementet til Stortinget 16. november i fjor, og svarbrevet fra Stortingets direktør 19. januar i år, er ifølge samme departement eneste korrespondanse den siste tiden om anerkjennelse av personer i utenlandsoperasjoner.

I brevet skriver Forsvarsdepartementet at regjeringen ønsker å styrke spesielle områder overfor veteraner. Blant annet vil de være mer til stede ved større arrangementer, som 8.mai-markeringen på søndag.

Markeringen søndag, hvor tre krigshelter mottok landets høyeste utmerkelse for innsats i krig, er den første i regjeringens styrkede profil for å sette mer fokus på soldater i krig og krigsveteraner.

«Regjeringen vil ha vertskapsrollen i markeringen av veterandagen med deltagelse av statsminister og forsvarsminister. Stortingets president vil også bli invitert..»

Det er ikke nevnt i brevet hvorvidt kongen skulle delta på seremonien eller ikke, eller hvordan rollefordelingen på selve dagen skulle være.

Krigskorsoverrekkelse

Håkon (10) mottok krigskorset på vegne av sin avdøde far, Trond Andrè Bolle. Han fikk krigskorset av forsvarssjefen.

Foto: Rune Lind / NRK

– Kongens oppgave

Også talsperson for veteranforbundet Siops, Anders Grindaker, mener det er helt naturlig at kongen deler ut krigsmedaljene.

– Det skal ikke ligge politikk bak en medaljeseremoni. Hele Stortinget og det norske samfunnet skal stå bak en slik markering. Da er det naturlig at kongen deler ut. Det er ikke regjeringen som skal dominere en seremoni, sier Grindaker.

– Det var en «snakkis» at kongen ikke delte ut medaljene. Folk lurte på hvorfor han ikke var der, men tenkte at han kanskje var opptatt.

Les: – Det er naturlig at kongen deler ut krigsmedaljer

Kongen selv, som er på statsbesøk i Slovenia, sier onsdag ettermiddag at han hadde en avtale med Jens Stoltenberg om at han ikke skulle dele ut Krigskorset.

– Først vil jeg si noe om det alle lurer på. Dette er noe statsministeren og jeg hadde blitt enige om. Det jeg kommer til å gjøre nå er å invitere mottakerne i audiens hos oss på slottet, sa kongen til NRK.

Se videoen der kong Harald kommenterer dagens «snakkis»:

Video Kong Harald: – Ble gjort slik jeg og statsministeren hadde blitt enige om

Kong Harald: – Ble gjort slik jeg og statsministeren hadde blitt enige om

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger