- Ut ifra det jeg vet om matbårne utbrudd, tror jeg ikke Gilde er smittekilden. Utbruddene stemmer ikke overens med salgsforedlingen, sier Tore Midtvedt som er spesialist i medisinsk mikrobiologi og professor ved Karolinska Institutet i Stockholm.
Det å finne en fellesnevner er veldig vanskelig. I dette tilfellet har man gått på den første hypotesen, men kanskje ikke holdt andre muligheter like åpne, sier Midtvedt til VG.
Eksperter tviler på om kjøttdeig fra Gilde er smittekilden. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix.
Ikke nødvendigvis
Professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, Ørjan Olsvik, tror heller ikke at den farlige E.coli-bakterien nødvendigvis kommer fra kjøttdeig fra Gilde.
- Det er viktig å ha andre tanker i hodet. Min erfaring er at man skal være forsiktig med å kaste seg på den første teorien. Antall mulige smittekilder er enormt, sier Olsvik som har lang erfaring fra lokalisering av smittekilder i USA.
Ved Folkehelseinstituttet er man derimot skråsikre på at kjøtt fra Gilde er kilde til smitten som har rammet ni barn, og kostet en fireåring livet.
Alt passer
- Det er ingen annen forklaringsmulighet enn kjøttdeigen til Gilde. Alt passer, til og med det siste barnet spiste kjøttdeig fra Gilde, sier direktør Geir Stene-Larsen til VG.
Mattilsynets regiondirektør i Hedmark og Oppland, Knut Engjom, er likevel usikker, og viser til at deres mange og omfattende tester ikke har påvist dette.
- Det er Folkehelseinstituttet som mener at det er 95 prosent sikkert at smitten kommer fra Gilde-kjøttdeig, og derfor har vi kun sett på deres produkter, medgir han.