– En svart dag har blitt svartere for Giske

Opposisjonen på Stortinget synes ikke Trond Giskes sms-er til Harald Norvik taler til næringsministerens fordel. – En svart dag for Giske har blitt enda svartere, sier KRF-leder Knut Arild Hareide.

Harald T. Nesvik, Høyres Svein Flåtten og KrFs Knut Arild Hareide

Harald T. Nesvik, Høyres Svein Flåtten og KrFs Knut Arild Hareide er enige om at innholdet i sms-ene ikke taler til Trond Giskes fordel.

Foto: Scanpix

NRK.no har vært i kontakt med ledende opposisjonspolitikere, for å høre hva de mener om næringsminister Trond Giskes omstridte sms-er til Telenors styreleder Harald Norvik.

Norvik sa på en pressekonferanse tidligere i dag at han har blitt utsatt for et utilbørlig press fra Giske. Giske svarte med å si at kommunikasjonen fra hans departement har vært innenfor retningslinjene fra Næringsdepartementet, og offentliggjorde to sms-er som har vært en sentral del av denne kommunikasjonen.

Krf-leder Knut Arild Hareide synes ikke sms-ene gir noe heldig bilde av kommunikasjonen for Giskes del.

Video Knut Arild Hareide om hurtigtog

Krf-leder Knut Arild Hareide mener det var riktig av Giske å offentliggjøre sms-ene.

Foto: NRK

– Jeg synes dette bekrefter uryddigheten i hele prosessen, sier Krf-lederen til NRK.no.

– Når det i etterkant av at statsministeren har vært i kontakt med styreleder om at regjeringen ikke skal ta en beslutning i denne saken, sendes en sms der han sier at det det må finnes en løsning der TV 2 ikke selges er dette å undergrave statsministerens tillit, mener Hareide, og legger til:

– Jeg trodde ikke dette kunne bli en svartere dag for Giske da jeg gikk fra Stortinget i dag, men det har det blitt, sier Hareide.

Han mener Giske må bruke helgen til å komme med en god forklaring, men sier samtidig at han mener det var riktig av Giske å offentliggjøre sms-ene.

– For å unngå spekulasjoner, sier Hareide.

– Helt nytt

Svein Flåtten, som sitter i næringskomiteen for Høyre, mener det er rart at det i sms-ene står at statsministeren ikke har noen mening i saken på grunn av tidsløpet.

– Det er helt nytt at regjeringens manglende behandling av saken skyldes tidsnød, slik det står i sms-en.

«Når statsministeren sier at R ikke har noen mening mener Giske det nettopp har sammenheng med at tidsløpet ikke har gitt tid til å drøfte saken», skriver Giske i sms nummer to fra Norvik.

– Jeg har oppfattet statsministeren slik at han snakker om styringsprinsipper; at regjeringen ikke har behandlet saken fordi det er en sak for styret, og ikke for regjeringen, sier Flåtten.

– Taler ikke til Giskes fordel

Harald T. Nesvik, som sitter i næringskomiteen for Frp, mener sms-ene fra Giske gir et bilde av kommunikasjonen som ikke er heldig for Giskes del.

– Dette taler ikke til Giskes fordel. Jeg mener fortsatt han har drevet et utilbørlig press mot Telenor, og viser til at sms-ene er sendt den 7.1, dagen etter at statsministeren hadde snakket med LO-leder Roar Flåthen og Harald Norvik.

– Likevel fortsetter Giske presset, og henviser både til regjeringens underutvalg og til regjeringen. Vi får høre hva Giske sier i Stortinget i neste uke, sier Nesvik, som ikke utelukker at saken havner i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Det er viktig å få klarhet i hvilken eierskapspolitikk regjeringen vil føre. Hittil har det vært et pluss for investeringslysten i et selskap at staten er inne på eiersiden. Nå kan det bli et minus.

Nå etterlyser Norvik klarere tale fra Jens Stoltenberg, som hittil ikke har villet kommentere striden mellom Norvik og Giske.

– Det er på tide at statsministeren kommer på banen og sier hva han egentlig mener, sier Nesvik.

SISTE NYTT

Siste meldinger