Normal

Ikke enighet om statskirken

Det blir trolig flertall på Stortinget for at Kirken skal få større råderett i eget hus, men regjeringen og opposisjonen greide ikke å bli enige om spørsmålet, onsdag kveld.

Statskirke
Foto: Scanpix / SCANPIX

De sju partiene i posisjon og opposisjon fortsetter forhandlingene torsdag.

Det kan bli vanskelig å få til store endringer i forholdet mellom kirke og stat, dersom ikke regjeringen og opposisjonen blir enige.

Trond Giske

Kirkeminister Trond Giske fikk ikke til et bredt forlik, onsdag kveld.

Foto: NRK

- To tredelers flertall

Kirkeminister Trond Giske (Ap) viser til at viktige endringer vil kreve to tredelers flertall i stortingssalen, og han stiller seg tvilende til om dette er mulig uten et bredt forlik.

- Vi har god vilje, og jeg tror alle ønsker seg en løsning, men det er klart at det er krevende å finne en felles plattform når vi har sju partier og sju standpunkter, sier han.

Samtidig peker han på at dersom det ikke blir enighet, vil regjeringen legge fram sin melding.

- De tre partiene i regjeringen skal nok raskt klare å bli enige, men da blir spørsmålet om hvilke endringer det blir noe av fordi noen endringer krever to tredelers flertall i Stortinget, fastslår han.

Biskop Olav Skjevesland

Viktigst er grunnlovsparagrafen,mener biskop Olav Skjevesland.

Foto: NRK

Krav om endringer

- Det viktigste er grunnlovsparagrafen som binder Kirken til staten, men også utnevnelsen av egne ledere er viktig, fordi den rører ved både religionsfriheten og demokratiet i Kirken, mener biskop Olav Skjevesland.

- Kirken selv skal utpeke sine ledere. Dens Herre kan ikke være staten, supplerer andre, og de fleste mener at endringer er noe som presser seg frem.

Men skal det gå mot full løsrivelse, eller bare løsere tilknytning? Og hvordan skal Kirken finansieres ved et eventuelt brudd? Ved medlemskontingent? Eller over skatteseddelen? Spørsmålene er mange.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger