Solberg: – Et tomrom står igjen

Reaksjonene etter Finn Christian Jagges dødsfall er mange. Både statsminister Solberg og kulturminister Abid Raja er to av mange som har delt sin medfølelse onsdag ettermiddag.

Erna Solberg
Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

– Utrolig trist å høre at Finn Christian Jagge er død. Mine tanker går til de nærmeste. Et tomrom står igjen, både hos familien og i det norske idrettsmiljøet, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Stor idrettsstjerne for Norge og verden

Kulturminister Abid Raja, som for tiden er i Førde, sier Jagges bortgang kom som et sjokk.

– Jeg mottar denne nyheten om at «Finken» har gått bort med en utrolig tristhet og sjokk. Han var en stor idrettsstjerne for Norge og verden. Min tanker går til de nærmeste. Vi sender våre dypeste kondolanser fra hele kulturdepartementet, sier Abid Q. Raja

Abid Raja

Kulturminister Abid Q. Raja

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB/ Scanpix

Kulturministeren legger til at Jagge var viktig for norsk idrett, og en stor inspirasjon for mange unge.

– Han har hatt en ekstremt stor karriere bak seg, med store medaljer og bragder for Norge. Men han har også inspirert mange ungdommer og unge til å gå i idrettens fotspor, sier Raja.

Nyheten om den tidligere alpinistens bortgang ble kjent onsdag ettermiddag. Etter at Jagges kone, Trine-Lise Jagge, skrev det i et innlegg på Facebook.

– Vår største kjærlighet, vår største helt og klippe. Verdens beste Pappa og verdens beste MesterHubby, døde i dag, etter akutt sykdom. Det er ubeskrivelig vondt og vi er helt knust.

Trine-Lise Jagge / Facebook

– Vanskelig å finne ord

Tidligere alpinist Atle Skårdal sier budskapet om den tidligere lagkameraten kom som et sjokk.

– Det er vanskelig å finne ord som passer, for det kom som et sjokk, sier Skårdal.

Han fikk for kort tid siden vite om at Jagge var på sykehuset og i veldig dårlig form.

– Det gjør ikke sjokket noe mindre når det kom i dag. Det var helt tragisk og samtidig veldig uforståelig, sier Skårdal.

Atle Skårdal

– Det var helt tragisk og samtidig veldig uforståelig, sier Skårdal

Foto: NRK

– Som en familie

Alpinisten Hans Petter Buraas har alltid hatt et godt forhold til Jagge.

– Jeg trodde ikke det var sant, sier Buraas.

Han legger til at det er noe spesielt med en ski-gjeng som har bodd sammen, og levd sammen som om de skulle ha vært en familie.

– En tenker jo at selv om man blir dårlig og syk, så regner man med at det ordner seg på et eller annet vis. Men det gjorde det ikke for «Finken». Dette har ikke helt gått opp for meg, sier han.

– Et stort forbilde

Finn Christian Jagge var et stort forbilde for den tidligere alpinisten Andrine Flemmen.

– Jeg er i sjokk. Han var en utrolig hyggelig mann som gikk bort for tidlig. Jeg tenker på barna og Trine-Lise, sier hun.

Flemmen legger til at Jagge var i generasjonen som brøt gjennom internasjonalt.

– Han var jo en del av det da det virkelig braket løs. Det var Skårdal, Furuseth og «Finken». Han var et stort forbilde og var med å sette i gang alpineventyret vi fortsatt er inne i, sier Flemmen til NRK.

Finn Christian Jagge var sjef for kvinnenes verdencuplag i alpint 2005. Her med Anne Marie Müller (fra venstre), Lene Løseth og Andrine Flemmen.

Finn Christian Jagge var sjef for kvinnenes verdenscuplag i alpint 2005. Her med Anne Marie Müller (fra venstre), Lene Løseth og Andrine Flemmen.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

–Vant med de dårligste skia

Venn og tidligere alpinist Kjetil André Aamodt sier det hele er bare veldig trist. Samtidig minnes han kameraten som en stor idrettsstjerne.

– 2.5 millioner tv-seere så på når Finn Christian Jagge vant OL-gull i 1992. Og det skjedde på de dårligste skia, sier Aamodt til NRK.

Kjetil André Aamodt minnes sin venn og lagkamerat i Dagsnytt 18 onsdag. 

– Livet er skjørt

– Dette er helt uvirkelig. At det skulle gå så fort, når man er så frisk, rask og i sin beste alder. Det viser at livet er skjørt, sier Tom Stiansen.

Han minnes Jagge som en mann som trente knallhardt og meget disiplinert. Selv om han slet med dårlige kne og leddbånd.

– Jagge var en jernmann til å presse seg på treninger, og gjennom smerte. Jeg vil huske ham som en sterk maskin og en god lagkompis, sier Stiansen.

Tom Stiansen og Finn Christian Jagge

– Talentet til Finn Christian Jagge var treningsviljen, mener tidligere alpinist og lagkamerat Tom Stiansen.

Foto: Calle Törnström

– Alltid vært en god venn

Alpinisten Ole Kristian Furuseth sier det er et sjokk og ufattelig at «Finken» er borte.

– Han betydde veldig mye for meg når vi var på laget sammen, og har etter det alltid vært en god venn. Finn hadde alltid en god replikk på lur og hadde en rå fysikk og innstilling til trening, sier Ole Kristian Furuseth.

Nå tenker han på familien til Finn Christian Jagge.

– Jeg minnes alle de flotte opplevelsene vi hadde sammen. Vi tenker på Trine-Lise, barna og resten av familien, avslutter Ole Kristian Furuseth.

Det samme formidler den tidligere svenske alpinisten, Thomas Fogdö:

– Nettopp fått høre at min glade, omtenksomme venn er død. Mine tanker går til Finkens familie, skriver han på Twitter.

Laster Twitter-innhold

En av de største

Skipresident Erik Røste sier Jagge var en av de største i norsk alpinsport og norsk skisport.

– Det er utrolig trist. Budskapet vi har fått i dag er nærmest uvirkelig. Det var altfor tidlig. «Finken» var med på å starte gullalderen i norsk alpinsport sammen med Skårdal og Furuseth. Han kronet sin karriere med OL-gull, forteller skipresidenten.

Han legger til at Jagge var en av de største i norsk alpin- og skisport.

Jagge var en av de aller største i norsk alpinsport og norsk skisport. Han var en ordentlig «stayer», ga aldri opp og bidro alltid med sitt gode humør. «Finken» var godt likt av alle, sier Røste.

«Mesternes mester»

Finn Christian Jagge deltok i tv-programmet «Mesternes mester» i 2011. Programleder for programmet, Dag Erik Pedersen kjente Jagge både fra idretten og som venn.

– Det er ufattelig trist, sier Pedersen

Han opplevde Jagge som en fantastisk fin fyr. Som var lett å like, positiv, masse gode replikker. En det var lett å bli venn med.

Pedersen sier at Jagge ikke bare har tatt en stor plass i alpinsporten, men også i norsk idrett.

Han ble ordentlig kjent med Finn Christian Jagge under innspilling av «Mesternes mester» på Kypros.

– Da han ble med i «Mesternes mester,» var han klar på at dette var noe han hadde lyst til å vinne. Og det gjorde han til slutt også. Han var en vinnertype, men også en som brydde seg om andre, forteller Dag Erik Pedersen.

Pedersen har mistet sin sønn og en nær venn det siste året.

–Slike brå dødsfall er en påminnelse om at livet er skjørt og at vi må leve mens vi gjør det, Avslutter han.

Mesternes mester 2011, finale

Finn Christian Jagge vant «Mesternes mester» i 2011. Her sammen med programleder Dag Erik Pedersen og Trine Haltvik

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Gode øyeblikk

Tidligere fotballspiller Jan Åge Fjørtoft takker Finn Christian Jagge for et godt øyeblikk de hadde sammen.

– I 1992 satt jeg i et lokale i Italia på treningsleir med Rapid i Wien. Sammen satt en nordmann sammen med italienere og østerriker og så slalåm fra OL. Tritscher (Østerrike) og Tomba (Italia). Men jeg hadde vinneren. Tusen takk for det øyeblikket, Finken. Hvil i fred, skriver Fjørtoft på sin Twitter.

Laster Twitter-innhold
Den tidligere alpinisten Finn Christian «Finken» Jagge er død, 54 år gammel. Fra senere tid er han kjent fra blant annet Mesternes Mester på NRK og Skal vi danse på TV2.

Den tidligere alpinisten Finn Christian «Finken» Jagge er død, 54 år gammel. Fra senere tid er han kjent fra blant annet Mesternes mester på NRK og Skal vi danse på TV 2.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger