NRK Meny
Normal

I strupen på Utrop-leder

Utrop-lederen «Hvis Øygard var muslim» er et slag i ansiktet på barna i det muslimske miljøet som utsettes for overgrep, sier Abid Raja (V).

Abid Raja

Abid Raja ber Utrop-redaktøren være etterpåklok.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Majoran Vivekananthan

Majoran Vivekananthan

Foto: Dang Trinh / NRK

Samme dag som tidligere ordfører Rune Øygard ble dømt til mer enn ett års fengsel for gjentatte overgrep mot en mindreårig jente, skrev ansvarlig redaktør Majoran Vivekananthan i Utrop lederen «Hvis Øygard var muslim».

I lederen heter det blant annet:

«(...) om jenta, familien eller lokalsamfunnet hadde islamsk tro, hadde nok ikke overgrepet skjedd.»

– Det første jeg tenker er at dette er fullstendig usensitivt. Her finnes det tross alt et offer og foreldre inne i bilde. Å påføre noen av disse skyldfølelse og følelsen av at de har ansvaret for det som har skjedd, er respektløst, sier Raja.

Og får støtte fra Christian Tybring-Gjedde (Frp).

– Lov med både kone to og tre

Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Frp-eren sier han blir skremt av holdningene som kommer til uttrykk i lederen.

– Minn Vivekananthan på at det er han som har kommet til Norge, og at her har vi en åpenhet der vi også tar ansvar for våre handlinger, sier Tybring-Gjedde.

Han sier det er grunner til at denne type saker kan være mindre synlige i enkelte muslimske land.

– I muslimsk tro er det lov å ha både kone to og tre. Der ville ikke dette vært overgrep, for det ville vært i henhold til muslimsk tro. I noen muslimske land ville dette vært akseptert, sier Tybring-Gjedde.

Lederen i Oslo Frp sier lederen må være utløst av at Vivekananthan ikke er integrert i, eller forstår, Norge.

– Dette er skremmende propaganda. Jeg er glad i ytringsfriheten, men dette er skremmende fordi han ikke har lært det norske samfunnet å kjenne etter så lang tid i landet, sier Tybring-Gjedde.

– Overgrep også i muslimske miljøer

Raja advarer Vivekananthan mot en holdning som tilsier at noen er moralsk hevet over andre basert på overbevisning eller etnisk bakgrunn.

– Selv om noen samfunn er muslimske, skal ingen ha illusjoner om at overgrep ikke skjer der. Overgrep skjer i alle miljøer og religiøse samfunn, også muslimske samfunn. Selv om Vivekananthan representerer en flerkulturell avis, må man erkjenne at det også er overgrep i innvandrermiljøene, sier Raja før han avslutter:

– Vivekananthans advarsel er at man ikke skal sende barna sine på aktiviteter. Slik skal det ikke være. I Norge skal man fortsatt stole på voksne i nærmiljøet. Vi må passe oss for en debatt der man argumenterer for at kristne er bedre enn muslimer, muslimer bedre enn humanetikere og humanetiskere bedre enn kristne. Her bør ikke Utrop bære ved til bålet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger