NRK Meny
Normal

I strupen på LO-kampanje: – Direkte løgn, fordummende og useriøst

De borgerlige partiene mener LOs valgbrosjyre er full av usanne påstander. – De må tåle å bli minnet på sin egen politikk, svarer LO.

Bildekombo av Hareide, Heggelund, Rotevatn og Wiborg og LOs valgbrosjyre

SLÅR TILBAKE: Knut Arild Hareide (KrF), Stefan Heggelund (H), Sveinung Rotevatn (V) og Erlend Wiborg (Frp) kommer med sterk kritikk av LOs valgbrosjyre.

Foto: NTB Scanpix, CF Wesenberg

Valglogo

LO har trykket 500.000 eksemplarer av en brosjyre som skal fortelle medlemmene «hva de politiske partiene mener i saker som er viktig for deg i din hverdag».

Men regjeringspartiene og KrF og Venstre hevder brosjyren gir velgerne et helt feil inntrykk.

– Mye av det som står her er direkte galt. De kan ikke tillegge oss standpunkter vi ikke har, sier Hareide til NRK.

Skuffet

Under overskriften «Kommuner som stiller opp...» har LO røde haker for «støtter» og blå kryss for «støtter ikke» for ulike temaer om arbeidsliv.

Hareide er opprørt over at hans parti har blå kryss etter «for faste ansettelser», «for rett til heltid», «for et seriøst arbeidsliv» og «for offentlig drift av velferdstjenester».

Knut Arild Hareide snakker i mikrofon. Gul bakgrunn med KrF-logo

TAR DET VIDERE: Hareide sier at vil ta opp påstandene i brosjyren neste gang han er i samtaler med LO.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Han mener det blir både «fordummende» og «unyansert» å bruke KrFs støtte til den nye arbeidsmiljøloven som argument for at partiet ikke jobber for faste, hele stillinger.

– Hovedregelen er fortsatt faste ansettelser. Vi har vært med på noen vedtak, men vi har dratt det i en retning som mange i fagbevegelsen syntes var bra, sier Hareide og trekker fram at støttepartiene fikk redusert makslengden for midlertidige ansettelser fra fire til tre år.

Mener LO gjør seg dumme

Peggy Hessen Følsvik, førstesekretær i LO, avviser at de tar for hardt i. Hun sier de har tatt utgangspunkt i partienes partiprogrammer og vedtak de har støttet i Stortinget.

Peggy Hessen Følsvik holder en brosjyre i hånda

– MÅ TÅLE: Peggy Hessen Følsvik (LO) sier brosjyren bygger på partienes standpunkter, og stiller seg uforstående til kritikken om at påstandene er uredelige eller usanne.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Høyre, KrF, Frp og Venstre har stemt for endringer i arbeidsmiljøloven som gjør at det nå er åpnet for midlertidige ansettelser på generell basis. Hvis det er slik at lokalpolitikerne mener noe annet, så får de en glitrende mulighet til å vise det, sier Følsvik.

«Så lite om politikk kan ikke LO», sier Høyres arbeidspolitiske talsmann Stefan Heggelund når han hører førstesekretærens forklaring.

Stefan Heggelund

OPPRØRT: Stefan Heggelund (H) mener LOs brosjyre går langt over streken.

Foto: CF Wesenberg

Ifølge han er det både uredelig og spekulativt å fremstille det som om Høyres kommunepolitikere ikke støtter hele, faste stillinger i sine kommuner fordi Høyre på Stortinget har vedtatt at det skal bli lettere å ansette folk midlertidig når visse krav er oppfylt.

– For å være helt ærlig trodde jeg ikke mine egne øyne da jeg så brosjyren. Jeg er klar over at ledelsen i LO vil drive valgkamp for Ap, men jeg trodde ikke de ville gå så langt, sier han.

Høyre-politikeren reagerer blant annet på at Høyre får et «støtter ikke»-kryss under tema «for et seriøst arbeidsliv» fordi partiet ikke ønsker kollektiv søksmålsrett.

– Glemt er tydeligvis strategien mot arbeidslivskriminalitet, utarbeidet i samarbeid med partene. Og i Oslo har Høyre innført flere tiltak mot sosial dumping, som krav om begrensning av antall underleverandører, sier Heggelund.

Tar det ikke seriøst

Også Erlend Wiborg i Fremskrittspartiet reagerer. Han mener LO lyver når de skriver at Frp og de andre borgerlige partiene ikke støtter «faste ansettelser framfor midlertidige ansettelser på generell basis».

– Her skriver LO at vi legger opp til at mennesker skal bli midlertidig ansatt i stedet for fast ansatt. Det er direkte løgn. Faste ansettelser er fortsatt hovedregelen, sier Frp-politikeren.

KrF har nå sendt ut et brev til alle sine tillitsvalgte der de avviser påstandene punkt for punkt.

– Jeg er overrasket over LO i denne saken. De bryter med den konstruktive dialogen vi har hatt tidligere, sier Hareide.

Sveinung Rotevatn i Venstre er ikke overrasket i det hele tatt. Han sier til NRK at han sluttet å ta LOs valgbrosjyrer seriøst for mange år siden.

– Når det er valg så driver de valgkamp for Ap, og partiguidene deres er laget for at Ap skal komme godt ut, mens partiene LO ikke liker skal komme dårlig ut.

Sveinung Rotevatn står med armene i kors i Arendal sentrum

UREDELIG: Sveinung Rotevatn (V) mener LO tar feil når de fremstiller endringene i arbeidsmiljøloven som at det er fritt fram for midlertidige stillinger.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Han reagerer på at LO tar utgangspunkt i et stortingsvedtak om arbeidsmiljøloven når de lager en valgbrosjyre for et lokalvalg.

– Det er ingen kommunestyrer som verken kan liberalisere eller stramme inn denne loven. Valget nå bør handle om de sakene som er aktuelle lokalt, sier Rotevatn.

LO: Må stå ved egen politikk

Peggy Hessen Følsvik i LO sier partiene, også i et kommunevalg, må tørre å stå opp for den politikken de vedtar sentralt.

– Og på hver enkelt side i denne brosjyren har vi sagt til medlemmene våre at dere må sjekke hva politikerne i din kommune mener. Stort tydeligere enn det går det ikke an å si det.

Hun sikter til formuleringer som «Finn ut hvilke partier i din kommune som vil tilby deltidsansatte større stillinger» og «Finn ut hvilke partier i din kommune som vil innføre konkrete tiltak mot sosial dumping».

Skjermdump av LOs valgbrosjyre

BROSJYRE: Når LO tar for seg temaet seriøst arbeidsliv, tar de utgangspunkt i partienes syn på kollektiv søksmålsrett, altså om fagforeningen kan saksøke arbeidsgivere ved mistanke om ulovlig innleie av arbeidskraft.

Foto: Skjermdump av LOs brosjyre

Men politikerne NRK har intervjuet i denne saken tolker ikke dette som en appell til å kontakte lokalpolitikerne. Siden oppfordringen står rett ved siden av grafikken som viser «støtter»/«støtter ikke», mener de at kryssene framstår som LOs fasit på partienes politikk ute i kommunene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger