NRK Meny
Normal

Her stemte 9 av 10 på Macron

Mens 33,9 prosent av velgerne i det franske valget stemte for Marine Le Pen, fikk hun bare 8,8 prosent av stemmene som ble avgitt i Norge.

Fransk ambassade i Oslo

Den franske ambassaden i Oslo på valgdagen 7. mai. Utenfor inngangen henger valgplakatene til Emmanuel Macron og Marine Le Pen.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Emmanuel Macron, som vant valget, fikk overveldende 91,2 prosent av stemmene som ble gitt av franskmenn i Norge.

Det viser den foreløpige opptellingen fra den franske ambassaden i Oslo og det franske konsulatet i Stavanger, der det ble avholdt valg søndag.

Laster innhold, vennligst vent..

Macron var også soleklar favoritt blant norskbosatte franskmenn i første runde av valget, der han fikk 45,7 prosent oppslutning mot Le Pens 5,3 prosent. De øvrige stemmene gikk til de ni kandidatene som ble slått ut av første runde.

Forrige gang Nasjonal front kom seg videre til andre runde av presidentvalget, var i 2002 da Jean-Marie Le Pen møtte Jacques Chirac. Den gang ble begrepet «den republikanske fronten» brukt for å beskrive fenomenet at velgere fra nesten alle andre partier samlet seg bak Chirac i andre runde.

Dette gjentok seg ikke i årets valg, der Le Pen gikk fra 21,3 prosent stemmer i første runde til 33,9 stemmer i andre runde. Men i Norge ser den republikanske fronten ut til å holde. Her økte Le Pens oppslutning med bare 3,5 prosentpoeng.

Til sammen ble det avgitt 2111 stemmer i Norge, hvorav 6 prosent var blanke eller ugyldige stemmer. Dette er lavere enn i valget for øvrig, der det var 9 prosent blanke stemmer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger