Hopp til innhold

I dag startet lønnsoppgjøret for kommunene: Vil ha nytt lønnssystem for høyere lærerlønn

Akademikerne krever nytt lønnssystem med lokale tillegg for å jekke opp lærerlønna. Unio er ikke enig. Men begge de store lærerforbundene sier lærernes lønn sakker akterut.

Jan Olav Birkenhagen, leder Akademikerne kommune

NYTT SYSTEM: – Vi krever en systemendring til lokale forhandlinger. Lærerne bør forhandle lønnen sin på den enkelte arbeidsplass, sier lederen i Akademikerne kommune, Jan Olav Birkenhagen.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

– Det er helt åpenbart at lektorer og lærerne er lønnstaperne i kommunesektoren de siste årene, sier leder av Akademikerne kommune, Jan Olav Birkenhagen.

Ifølge ham har lektorer og lærere hatt en lønnsvekst som er ti prosentpoeng lavere enn for grupper med kort utdanning fra 2004 til 2017.

Lønnsoppgjøret er i gang i kommunene.

– Kvaliteten i skolen vil svekkes

Skolen mangler kvalifiserte lærere. Stortinget har også vedtatt en ny lærernorm som betyr færre elever per lærer i grunnskolen.

Derfor er nesten alle arbeidsgivere, ansatte og politikere enige om at det må bli mer stas å være lærer. Spørsmålet er: Hva skal gjøres?

– Kvaliteten på undervisningen vil svekkes om ikke noe skjer snart, sier Jan Olav Birkenhagen. Hans medlemmer har lang utdanning.

LES OGSÅ: Utdanningsministeren: – Flere må velge læreryrket

Vil ha nytt lønnssystem

Akademikerne er overbevist om at systemet for forhandling av lønn er problemet.

– Vi krever en systemendring fra sentrale til lokale forhandlinger. Undervisningsansatte bør forhandle lønnen sin på den enkelte arbeidsplass, sier Birkenhagen.

Lønnsforhandlingene i kommunal sektor 2018. Kravene.

MANGE KRAV: Unio, YS, LO og Akademikerne stilte med hver sine krav, mens arbeidsgiverorganisasjonen KS stilte med tilbud da partene møttes i lønnsoppgjøret onsdag 11. april.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I Unio mener lederen for lønnsoppgjøret i kommunene, Steffen Handal i Utdanningsforbundet, at lokal lønnsdannelse ikke vil gjøre at flere vil jobbe som lærere.

– Trynetillegg vil ikke hjelpe på kvaliteten i skolen. Lokale lønnstillegg kan gis i dag også, men kommunene prioriterer det ikke, sier han.

– Tapt to lønnsoppgjør

Lærerne har fått fem prosentpoeng mindre i lønnstillegg i løpet av de siste ti årene enn andre ansatte i Kommune-Norge.

Dette provoserer leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet:

– Vi har tapt tilsvarende to lønnsoppgjør de siste ti årene. Det er så mye at det er vanskelig å leve med for lærerne, sa Handal sist uke.

LES OGSÅ: Utdanningsministeren: – Flere må velge læreryrket

– Feil, skrev KS

Tor Arne Gangsø

IKKE ENIG: TBU-tallene er rett og slett ikke egnet til å sammenligne, slik Utdanningsforbundet gjør, sier direktør Tor Arne Gangsø i KS.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

«Å hevde at lærerne er tapere i lønnsutviklingen de siste ti årene, er like riktig og like galt som å hevde at de er lønnsvinnere.»

Det skrev arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS 6. april.

Direktøren i kommunenes organisasjon mener at TBU-tallene ikke er egnet til å sammenligne grupper, slik Utdanningsforbundet gjør.

Akademikernes forhandlingsleder Jan Olav Birkenhagen, sier det slik:

– Hvordan KS definerer sitt tallmateriale må de svare for selv. Og hvordan den enkelte bruker tallene, får være opp til dem.

Tallene de krangler om

TBU står for teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene, og er tallene alle blir enige om før lønnsoppgjørene starter.

Det finnes også mer detaljerte tall for kommunesektoren, TBSK.

LES OGSÅ: Krever mer til lavtlønte for å motvirke regjeringens skattepolitikk

AKTUELT NÅ