NRK Meny
Normal

I dag rammes 20 000 av flystreiken

Partene i flystreiken i Norwegian har fortsatt ikke klart å komme til enighet. Det kommer til å ramme reisende også søndag. Forhandlingene pågår fortsatt.

Bjørn Kjos

Bjørn Kjos må se mange av flyene i Norwegian stå på bakken.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Partene fra Norwegian og Parat har sittet ved forhandlingsbordet i hele natt, men hadde fortsatt ikke kommet til enighet klokken 06:30 søndag morgen.

Det betyr at passasjerene til Norwegian må belage seg på nok en dag med kansellerte fly.

Selskapet anslår at dette vil ramme rundt 20 000 passasjerer.

På egne hjemmesider skriver Norwegian at så godt som alle norske og svenske innenriksflyvninger blir innstilt.

Et begrenset antall innenriksflyvninger i Danmark kommer til å bli gjennomført.

Disse går som normalt

Ifølge selskapet kommer enkelte ruter til Europa til å berøres, men ellers skal ruter som går mellom Skandinavia og destinasjoner i USA og Thailand gå som normalt.

Norwegian opplyser at følgende ruter går som normalt:

  • Flightnummer DY 2400 til DY2900 til og fra Storbritannia.
  • Flightnummer DY 5100 til DY 5598 til og fra Spania.
  • Flightnummer DY 5599 til 5999 til og fra Finland.
  • Flightnummer DY 7001 til DY 7999 til og fra USA og Thailand

Norwegian ber passasjerene være oppmerksomme på at handlingselskapet i Finland har varslet sympatistreik med de norske pilotene. Det usikkert hva dette eventuelt vil ha å si for flytrafikken.

Står fast på ett punkt

Før nattens forhandlinger sa Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til E24 at partene hadde nærmet seg hverandre, og at de i hovedsak kun hadde ett sentralt punkt å forhandle om når de gikk inn i nattens forhandlinger.

– Det dreier seg om noe så enkelt som jobbsikkerhet. Ikke bare om tre år slik Kjos tilbyr, sier Skjæggerud til E24.

Kravene til pilotene i Norwegian, og den ukelange streiken, har provosert administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO.

Hun kaller kravene de mest urimelige som er presentert fra en fagforening i hele NHOs historie.

– Vi opplever at vi en fagforening som tyner et selskap i en veldig presset situasjon. Jeg vil gå så langt som til å si at det er en stor utfordring for trepartssamarbeidet i Norge hvis vi får mer av den slags uforsvarlig fagforeningsopptreden, sa Skogen Lund til NRK lørdag kveld.

Se Kristin Skogen Lunds tirade mot Parat og pilotene i Norwegian

Beskyldningene har haglet

Forhandlingene mellom pilotene og Norwegian har vært både harde og bitre. Beskyldningene har haglet begge veier gjennom de syv dagene streiken har vart.

Parat, som organiserer pilotene, har beskylt arbeidsgiversiden for både streikebryteri og for på sikt å rasere norsk arbeidsliv.

Norwegian har svart med å beskylde fagforeningen for å komme med helt urimelige krav og for å tenke mer på seg selv enn på passasjerene.

Før forhandlingene skar seg natt til lørdag la Norwegian frem et tilbud som blant annet sikrer stillingsgaranti fra morselskapet for alle piloter i Skandinavia i tre år.

Flere eksperter mente Parat burde tatt imot tilbudet og sprettet champagnen. Likevel valgte pilotene å avslå tilbudet.

– Det dreier seg om jobbsikkerhet, men ikke bare i tre år som Kjos tilbyr. Ingen vil inngå en avtale som gjør at du mister jobben om tre år. Vi har gitt opp kravet om å binde selskapet pilotene er tilknyttet, Norwegian Air Norway til moderselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS). Men vi vil ikke gi oss på at vi skal ha en nødvendig juridisk binding som gir jobbsikkerhet, sa Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud da han skulle forklare avslaget til forslaget til nettstedet E24.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger