Hopp til innhold

I dag kan striden om pelsdyrene avgjøres

Rapporten som legges frem klokken 10 i dag, kan avgjøre om vi skal fortsette med å produsere pels i Norge, eller om det er kroken på døra for pelsdyrbøndene.

Nyhetssending: Pelsdyrutvalget legger fram sin rapport

Se den ekstra nyhetssendingen om fremtiden for pelsdyrnæringen. Vi viser fremleggelsen av rapporten direkte.

Sylvi Listhaug i melkefjøs

Landbruksminister Sylvi Listhaug tar i dag imot rapporten om veien videre for pelsdyrnærngen.

Foto: Inger Johanne Stenberg
Anne Karin Hamre

Fylkesmann i Sogn og Fjordane Anne Karin Hamre leder utvalget og overleverer innstillingen om pelsdyrnæringens fremtid til landbruksministeren.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Debatten om pelsdyrnæringen har blusset opp igjen, og er mer betent en noen gang, etter at dokumentaren Pels ble vist på NRK Brennpunkt. Frank Nervik gikk under cover og gjorde skjulte opptak av livet på pelsdyrfarmer. I etterkant har et betydelig flertall på Stortinget bedt regjeringen om å vurdere et forbud.

– Gir beslutningsgrunnlaget

Utvalgsleder Anne Karin Hamre, som er fylkesmann i Sogn og Fjordane, overleverer rapporten til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Dette er et utvalg som har hatt en bred faglig og erfaringsmessig bakgrunn. I over ett år har utvalget gjennomgått de fleste forhold knyttet til pelsdyrhold, både nasjonalt og internasjonalt. Innstillingen, og høringsinnspillene til denne, vil danne et godt faglig diskusjonsgrunnlag for en faktabasert debatt om pelsdyrnæringens framtid i Norge, sier Listhaug til NTB.

Utvalgsleder Hamre sa nylig til avisen Firda at hun venter seg stor interesse.

– Rapporten blir beslutningsgrunnlaget til politikerne, som skal ta en endelig beslutning om næringens framtid, påpekte hun.

Avvikling eller fortsatt drift

Utvalget har blitt bedt om å vurdere både de etiske spørsmålene rundt husdyrhold, rammevilkårene for næringen og muligheten for en styrt avvikling eller fortsatt drift.

Dersom Norge fortsatt skal produsere pels, må næringen bli mer bærekraftig, og utvalget skal foreslå tiltak som kan gi den legitimitet og redusere uheldige virkninger på naturmangfoldet. Den må dessuten fortsatt være konkurransedyktig.

På den annen side skal utvalget, som består av blant andre forskere og veterinærer, også foreslå hvordan pelsdyrholdet kan legges ned. Utvalget må blant annet svare på om det skal gis økonomisk kompensasjon til pelsdyrbønder dersom næringen legges ned og om det også skal bli forbudt å selge pelsprodukter i Norge.

Dyrevernaktivister har gang på gang filmet på pelsfarmer og dokumentert brudd på god dyrevelferd. Etterpå har Norges Pelsdyralslag lovet å rydde opp. De har forsikret at bildene kun viser enkeltstående tilfeller og ikke er representative for bransjen. Men hva skjer når en dyreverner utgir seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ber om å få opplæring på noen av gårdene bransjeorganisasjonen selv anbefaler?

Se Brennpunkt-dokumentaren Pels her.

AKTUELT NÅ