NRK Meny
Normal

I dag faller dom i trusselsaken - risikerer å møte i retten på nytt

Islamisten Ubaydullah Hussain risikerer flere måneders fengsel for trusler og hatefulle ytringer. Selv om dommen faller i dag risikerer han å måtte gå nye runder i retten om kort tid, blant annet for å ha oppfordret til terror.

Ubaydullah Hussain

HÅPER PÅ FRIFINNELSE: Ubaydullah Hussain får dom i trusselsaken i dag. Han uttalte til NRK midtveis i rettssaken at han håpet på full frifinnelse med Allahs hjelp. Uansett utfall risikerer han å måtte møte i retten i en ny sak der han ved to tilfeller har hyllet terrorhandlinger. Politiet har ennå ikke tatt stilling til om det blir tatt ut tiltale for disse forholdene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I slutten av januar møtte den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett tiltalt for trusler mot journalister og en aktør i retten. I tillegg lød tiltalen på hatefulle ytringer mot jøder og homofile.

Dommen faller klokken 13.00 i dag.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Kan få rabatt ved domfellelse

Carl Fredrik Fari, statsadvokat

GIR RABATT: Statsadvokat Carl Fredrik Fari la inn tre måneder betinget fengsel i sin påstand om straff. Årsaken er at det tok lang tid før saken kom opp i retten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari, la i sin sluttprosedyre ned påstand om 10 måneders fengsel, hvorav tre av dem gjøres betinget. Årsaken til påstanden om at deler av straffen skal gjøres betinget er at Hussain gis strafferabatt.

I tillegg til fengselsstraff la Fari ned påstand om to års prøvetid.

Her kan du lese alt om rettssaken og flere artikler om Hussain.

– Saken kunne vært berammet tidligere, men denne saken ble forent med saker som ble etterforsket av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og de var ikke ferdig. Dermed ble ikke det endelige påtalespørsmålet avgjort tidligere, forklarer Fari til NRK.

Hussains forsvarer John Christian Elden la ned påstand om full frifinnelse.

Les også: Islamekspert: – Hussain får martyrstatus hvis han dømmes

Les også: Aktor: – Hussain må fengsles i 10 måneder

Les også: Ubaydullah Hussain tiltales for trusler

Saken til Hussain var forhåndsberammet i Oslo tingrett på nyåret i 2013, men politiet ønsket å samle opp mest mulig og ta alt i en bolk. Dermed ble det hele ett år forsinket.

– Det er vanlig at vi samler sammen saker på siktede. På grunn av forsinkelsen la jeg til grunn rabatt på tre måneders betinget fengsel i påstanden. Den er jeg kommet frem til ved en skjønnsmessig vurdering, sier Fari.

Under etterforskning

Advokat John Christian Elden

FULL FRIFINNELSE: Forsvarer John Christian Elden mener at klienten hans må frifinnes for trusler og hatefulle ytringer.

Foto: Farid Ighoubah/NRK

Selv om Hussain skulle frifinnes i dag, risikerer han å måtte møte i retten på ny i en annen sak om ikke altfor lenge.

NRK kjenner til at PST fortsatt etterforsker to saker mot Hussain. I fjor ble en britisk soldat brutalt drept på åpen gate i London. Hussain hyllet handlingen på Facebook slik:

«Gledelige nyheter fra England. En terrorist svin fra det britiske militæret slaktet av våres modige brødre mens de ropte Allahu Akbar. Måtte Allah SWT akseptere deres handling og intensjon, og ydmyke fiender av Islam på verst mulig måte».

Han etterforskes også for å ha kommet med en hyllest for terrorhandlingen i In Amenas i Algerie i januar i fjor. 29 mennesker ble drept, deriblant fem norske Statoil-arbeidere.

Hussain skrev følgende på Facebook:

«Måtte Allah swt [Allah den høyeste] belønne våres brødre med den største og beste Paradiset og drive fiender av Islam ut av våres land og utslette dem. Amiin».

Krekar først i Norge

Hussain risikerer å bli tiltalt for oppfordring til terror. NRK kjenner til at etterforskingen av disse forholdene er helt i sluttfasen, og det vil om ikke lenge bli tatt stilling til om politiet skal reise tiltale eller ikke.

Dermed risikerer Hussain igjen å måtte møte i retten for ytringer han har kommet med på internett.

NRK er kjent med at politiet vurderer påtalespørsmålet etter straffelovens § 147 c, som går på oppfordring til terror, eller § 135 a, som går på hatefulle ytringer.

Dersom politiet beslutter å reise tiltale kan også andre paragrafer i straffeloven være aktuelle.

I 2012 ble mulla Krekar, som den første noensinne i Norge, dømt for oppfordring til terrorhandlinger.

Statsadvokat Fari ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger.

Verken John Christian Elden eller Hussain har svart på NRKs henvendelser torsdag kveld.

Det har heller ikke lykkes for NRK å få en kommentar fra PST.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger