Hopp til innhold

I dag behandles Rolfsen-beslaget i Høyesterett

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har tapt i to rettsinstanser, men håper at Høyesterett skal gi ham medhold i kampen mot PST.

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen møter i Høyesterett tirsdag

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har tapt i to rettsinstanser, men håper at Høyesterett skal gi ham medhold i kampen mot PST.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I dag starter Høyesterett behandlingen av saken som skal avgjøre om Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får se videomaterialet de beslagla hjemme hos Rolfsen.

Bakgrunnen for beslaget er at den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain kjørte en 18 år gammel nordmann til Landvetter flyplass utenfor Göteborg i sommer.

Med på turen var også et 27 år gammel Profetens Ummah-medlem og Rolfsens medregissør Khan Farooq (23), som filmet det hele.

PST mener 18-åringen skulle til Syria for å slutte seg til terrorgruppa Den islamske staten (IS). Hussain ble senere siktet for terrorrekruttering, men er ikke arrestert.

Full behandling

Det er satt av halvannen dag til det som kalles en «full behandling» av saken. Rolfsen, som representeres av advokat Kim Gerdts, vil få ordet først.

Kjennelsen fra lagmannsretten skal gjennomgås, og det åpnes også muntlige forhandlinger.

Norsk Redaktørforening har engasjert seg som partshjelp i saken, og representeres av advokat Vidar Strømme.

Avslutningsvis vil førstestatsadvokat Jan Fredrik Glent legge fram PSTs argumenter. Det er ventet at avgjørelsen vil komme om noen uker.

PST-sjef Benedicte Bjørnland

På en pressekonferanse etter beslagene kom det fram at PST-sjef Benedicte Bjørnland aldri ble spurt om fremgangsmåten. Hun omtalte det å beslaglegge upublisert materiale som «dilemmafylt».

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Opptakene er interessante

NRK har tidligere fortalt at Hussain og den terrorsiktede 18-åringen hadde svært tett kontakt før avreise til Sverige.

Etter det NRK forstår mener PST at opptakene kan brukes til å styrke mistanken mot begge.

– Vi mener opptakene er interessante for oss, ellers hadde vi ikke gjort forsøkene på å se dem. Nå avventer vi Høyesteretts avgjørelse, og forholder oss selvfølgelig til den når den kommer, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

18-åringens advokat Javeed Shah har tidligere sagt at mannen nekter straffskyld, og at han skulle til Syria for å drive humanitært arbeid.

– Konsekvensene kan bli store

Rolfsen og Farooq har i rundt to år jobbet med en film om det islamistiske miljøet i Norge, med særlig fokus på Profetens Ummah.

Kort tid etter turen til Sverige beslagla PST det upubliserte materialet hjemme hos Rolfsen. Regissøren har reagert sterkt på beslaget, som han mener setter både filmen og pressefriheten i Norge i fare.

Khan Farooq

Rolfsens medregissør Khan Farooq mener PST har gått over grensen. – Det krenker kildevernet. De de har gjort er hårreisende, sa Farooq til NRK mandag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Denne saken har blitt mye større enn for vår lille film. Konsekvensene for Medie-Norge vil være store, sa Rolfsen til NRK søndag.

Farooq har tidligere ikke villet kommentere sin egen rolle i saken, men sa til NRK mandag at Hussain hadde gitt beskjed om at 18-åringen skulle drive med humanitært arbeid. Også han reagerer kraftig på PSTs fremgangsmåte.

– Det krenker kildevernet. De de har gjort er hårreisende, ikke bare for oss, men for ytringsfriheten og den uavhengige journalistikken der man lager saker med kilder som må beskyttes, sier Farooq.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger