Hopp til innhold

I beit for ferieplaner?

Brenner du inne med et par ferieuker uten å klare å legge noen gode planer? NRK.no serverer deg herved åtte gode tips til norgesferie.

Sommerski ved Stryn sommerskisenter

Sommerskikjøring ved Stryn sommerskisenter er et av utallige tilbud i ferielandet Norge.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

1. Fottur i Aurlandsdalen

Denne klassikeren byr på vill og vakker natur , hvor du får servert både høyfjell, svimlende bratte daler og vestlandsfjord. På nedstigninga fra fjellet mot Aurland følger du den gamle ferdselsveien som knyttet sammen øst og vest.

Aurlandsdalen

Aurlandsdalen - en klassiker for fotturistene.

Underveis får du noe av det beste Norge har å by på på naturfronten. Du kan skreddersy turen som du selv vil utifra egen form og hvor mye tid du har.

Noen velger å ta Bergensbanen til Finse og starte der, mens andre kjører bil eller buss til Geiterygghytta, går til Aurland og tar buss tilbake igjen. Underveis er det flere turisthytter du kan overnatte på for å stykke opp turen. Vel framme i Aurland må du ta deg ei lita mil inn til Flåm for å få meg den tilsvarende elleville naturopplevelsen som Flåmsbanen er.

2. Fottur på Slogen i Sunnmørsalpene

Utsikten fra Slogen

Utsikten fra toppen av Slogen til Sunnmørsalpene og Hjørundfjorden er upåklagelig.

Foto: Oddvin Aune

1564 meter høye Slogen i Ørsta kommune stiger dramatisk opp fra Hjørundfjorden. Fjellet er et av landets mest majestetiske, og er Sunnmørsalpenes aller mest kjente. Men du må være i ålreit form for å ta turen, selv om den kan deles opp i flere dagsetapper.

Generalsekretær Kristin Krohn Devold, som er generalsekretær i Den Norske Turistforening, mener dette er en av Norges ti beste turtips , og sier dette på turistforeningen.no:

«Du skal ikke ha høydeskrekk for å gå på Slogen, og du må være forberedt på å bruke både armer og bein. Du trenger imidlertid ikke ekstrautstyr av noe slag for å komme til topps. Du kan gå ned igjen til Patchellhytta. Alternativt kan du sette fra deg sekken halvveis på oppturen, og gå ned igjen til Øye. Legger du inn en overnatting på Hotell Union, får du en flott weekendtur.»

3. Kystriksveien

630 kilometer lange Riksvei 17 fra Steinkjer til Bodø er av mange omtalt som verdens vakreste bilvei. Veien følger Helgelandskysten, og underveis må du forsere seks fergestrekninger.

Træna Festivalen 2009

Øya Træna langt ute i havgapet på kysten av Helgeland.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Du kan legge inn små stopp hvor du setter bilen igjen og tar båten ut på noen av de utallige, vakre øyene, som Lurøy, Lovund og Træna – og ikke minst Ylvingen, som var rammen for NRK-serien Himmelblå.

Vel framme i Bodø kan du ta bilferga til forblåste Røst, Værøy, eller Moskenes – helt ytterst i Lofoten, og jobbe deg innover mot fastlandet igjen. Med bilferie i Nordland kan du rett og slett ikke trå feil.

Underveis bor du på rorbuer, campingplasser, i telt eller under åpen himmel i skvalpende fjærsteiner.

4. Dansesommer i hovedstaden

Når gradestokken er i dårlig humør og barometerpilene peker i feil retning kan det være fint å svinge seg litt på parketten. Bårdar Danseakademi tilbyr den siste uka i juli ei hel uke spekket med dansemuligheter for folk i alle aldre og på alle nivåer.

Ballett

I stedet for å gremme deg over dårlig vær kan du benytte ferien til å lære deg å danse.

Foto: Colourbox.no

Akademiet kan presentere store danseinstruktører – både internasjonale og nasjonale navn. Du kan blant annet danse hip hop med Dansefeber-dommer Vibeke Sørlie.

På kursene kan du lære alt fra ballett og jazzdans til moderne dans og afro-jazz. Og synes du ikke dansetimene er nok, har du muligheten til å øve på kveldstid. Det går nemlig an å pakke med seg liggeunderlag og sovepose, og ta kvelden i dansestudioet.

5. Øyhopping i Sognefjorden

Hvem trenger vel å reise til Hellas for å bedrive øyhopping? I Solund i Sogn og Fjordane ligger det et mylder av vakre øyer og trange sund og venter på deg. Er hellet med deg, kan du se både niser, kobber og havørn.

Steinsund Sjø og fiskeferie, Solund

Steinsund i Solund - kan være utgangspunkt for øy-hopping helt ytterst på kysten i Sogn og Fjordane.

Foto: Kjell Arvid Stølen / NRK

Den idylliske turen går med postbåtruta, og stopper naturlig nok der det er postlevering, eller der passasjerer skal av. Postbåten er selve livsnerven for øysamfunnet i Solund, og knytter øyene sammen med kommunesenteret. Når posten er levert, går turen videre til det idylliske fiskeværet Gåsvær i vest.

Gåsvær huser 15 fastboende som livnærer seg av fiske, skyssbåtdrift, arbeid på plattformer i Nordsjøen og turisme. Fiskeværet kan huse opptil 23 gjester i sine særpregede ferieleiligheter, og disse blir vartet opp av lokalbefolkninga.

Fra Gåsøy går turen videre over åpent hav til Bulandet, som egner seg for fine gåturer på lett kuperte veier.

Både Askvoll i nord og Krakhella i sør kan fungere som utgangspunkt for øyhoppinga. Øyhoppinga korresponderer også med ekspressbåten til og fra Bergen.

6. Spelsommer i Trøndelag

Hva med å sette av juli til å suge inn kulturelle inntrykk fra de mange utendørsteatrene i Trøndelag?

Spelet på Stiklestad

Spelet på Stiklestad er indrefiléten i Trøndelags omfangsrike spel-tilbud. På dette bildet fra 2005 ser vi skuespiller Hallvard Holmen som kongen i basketak med skuespiller Paul Ottar Haga som Torgeir Flekk.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Friluftsspillet «Historia om Karl Håpet» spilles på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag, og er historien om svik og trofasthet, og skurkestreker og heltegjerninger, om provokasjoner og diplomati. Forestillinga spilles 18. og 19. juli i Wesselgården på Kyrksæterøra.

Tema for forestillinga «Bjørnlabben» er livet til fangstmannen i grensetraktene mellom Norge og Sverige rundt århundreskiftet. Forestillinga spilles i et utendørsamfi i Lierne i Nord-Trøndelag fra 19. til 26. juli.

I Namsskogan Familiepark i Nord-Trøndelag er det barnas tur til å bli underholdt. Her får man ikke bare oppleve levende bjørner, ulver og gauper, her får man også møte ei ekte heks. Rebella Hex er historien om den tøffe heksa Rebella og hennes kamp mot den onde herskeren i Børgefjell. Forestillinga, som formidles gjennom trylling, sang og en rocka dialog, spilles fra 2. juli til 3. august.

Til slutt bør du få med deg alle spels mor, «Spelet om Heilag Olav», som er ei dramatisering av det som skjedde på gården Sul dagene før slaget på Stiklestad i 1030. Hittil har over 745.000 personer sett forestillinga som er Nordens største og eldste friluftsteater. Hver sommer spilles det fire forestillinger (24., 25., 26. og 29. juli)

7. Skiferie på fjellet

Fra Jondal i Hardanger kan du ta bussen eller kjøre opp til sommerskisenteret på isbreen Folgefonna . Med skiheiser på 1200 meter over havet og rikelig tilgang på snø kan du stå på brett, kjøre carving eller gå langrenn dersom du nekter å innse at vinteren er over for lenge siden.

Sommerskikjøring i Stryn er velkjent og helt siden 1930-tallet har fjellmassivet gjort livet blidere for sommerskikjøre. Mulighetene for offpiste er gode, og åtte heiser tar deg opp i høyden, hvorav den høyeste stopper på 1600 meter over havet.

Etter en lang dag i bakken kan du ta inn på den lokale campingplassen og få deg en dukkert i fjorden. Sesongen varer til seint i juli, men sjekk om det er noe snø igjen før du tar turen.

Et tredje alternativ er skikjøring på Galdhøpiggen sommerskisenter i Jotunheimen. Dit kommer du deg ved å kjøre Norges høyestliggende bilvei opp til Juvasshytta (1850 meter over havet).

8. Fiskegaranti i fjellvannet

Informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund sier at mulighetene er enorme for å fiske rundt omkring i Norge for en billig penge om man er villig til å styre unna laks.

Ørret (Illustrasjonsfoto)

I år er det fiskegaranti i fjellet i Sør-Norge.

Foto: Arash A. Nejad / Scanpix

- Fjellstyrene i Sør-Norge har innført fiskegaranti. Det vil si at du får pengene på dagsfiskekort tilbake dersom du ikke får fisk, sier han.

Han har følgende tips:

- Gå inn på Inatur.no , skriv inn hvor du vil fiske, og så smetter det opp gode fiskesteder i området rundt. Fiskekort kan du kjøpe i samme slengen på nettet. Og husk at alle under 16 år fisker gratis. Men dette gjelder ikke ved laksefiske.

AKTUELT NÅ