Gilde-slakteriene, som blir undersøkt for den farlige E.coli-bakterien, har hatt flere tilfeller av dårlig hygiene de to siste årene. Slakteriene har fått pålegg om å skjerpe rutinene for desinfisering av slakteutstyr.
Det viser et utvalg rapporter fra Mattilsynet som NRK har gått gjennom fra 2004 og fram til i dag. Blant annet har kniver og sager ikke blitt vasket godt nok.
Et av Gildes slakterianlegg.(Foto:Scanpix)
Ved flere anledninger har temperaturen under desinfeksjon vært lavere enn de foreskrevne 82 grader.
Bakterier til slakteskrott
- Dersom utstyret ikke er desinfisert godt nok, kan bakteriene overføres til slakteskrotten, sier Eva Rasch Arnesen som er seksjonssjef ved Mattilsynets distriktskontor for Hedmark.
Anleggene på Otta og Rudshøgda har også hatt en rekke tilfeller der det er svikt i rutinene knyttet til kjøling. Kjøtt har blitt beslaglagt og destruert fordi det er oppbevart ved for høy temperatur.
- Svikt i kjøling vil kunne medføre at temperaturen i kjøtt blir for høy. Dette kan igjen føre til vekst i bakteriene, sier Rasch Arnesen. Gilde har ved flere anledninger fått beskjed om å skjerpe kjølerutinene.
Gilde-ansatte var i flere av tilfellene klar over at kjøttet holdt for høy temperatur. Likevel satte de ikke bearbeidingsforbud på kjøttet, slik reglene krever.
De ansatte ga heller ikke beskjed til Mattilsynet om regelbruddene, som ble oppdaget ved tilfeldige inspeksjoner av Mattilsynet.
- Naturlig svikt
Avdelingsdirektør Knut Framstad i Gilde mener det er naturlig å finne svikt i hygienen i løpet av en periode på to år.
- På de to anleggene omsetter vi for 2 milliarder kroner i året, og produksjonen er stor. Da er det naturlig at det skjer endel feil, sier Framstad.
Avdelingsdirektøren mener Gilde retter opp feil som blir oppdaget fortløpende.
- Dette har vi gode rutiner på. Alt av avviksrapporter blir lagret hos oss. Avvik blir rettet opp fortløpende, sier avdelingsdirektøren.