Hopp til innhold

Et skritt nærmere løsning

Ett av forbudene som har rammet Hydros operasjoner på raffineriet Alunorte i Brasil er opphevet. Men et annet viktig forbud gjenstår.

Rødslam, avfallsdeponiet til Hydro Alunorte

SNART I BRUK?: Brasilianske miljømyndigheter har opphevet forbudet mot å bruke det nye rødslamdeponiet ved anlegget Alunorte i Brasil. Men domstolenes forbud gjelder fortsatt.

Foto: Cicero Pedrosa / NRK

Et av forbudene som begrenser produksjonen ved Hydros aluminaraffineri Alunorte i Brasil er nå opphevet.

Alunorte har gått for halv maskin siden februar etter anklager om alvorlig miljøforurensning. Blant annet fikk Hydro forbud mot å bruke det nyeste rødslamdeponiet DRS2 samt tilhørende pressfiltre.

Tidligere i oktober ga miljømyndighetene IBAMA tillatelse til å bruke de moderne pressfiltrene igjen. Nå er også forbudet mot å bruke rødslamdeponiet DRS2 opphevet.

John Thuestad John Thuestad

John Thuestad leder Hydros forretningsområde Bauksitt og Alumina

Foto: Terje Rian / Hydro

– Dette er en utvikling i riktig retning for Alunorte, og bringer oss et skritt nærmere vår opprinnelige plan om å erstatte det gamle deponiet DRSI med DRS2 og pressfilter, basert på moderne teknologi, sier leder for Hydros forretningsområde Bauksitt og Alumina, John Thuestad i en børsmelding.

Annet forbud gjelder fortsatt

Hydro kan likevel ikke starte opp anlegget for fullt, da domstolenes forbud mot å bruke deponiet gjelder fortsatt. Dette forbudet gjør at Alunorte i dag opererer på 50 prosent av full kapasitet.

Dermed er tidspunktet for når Alunorte kan starte opp for fullt igjen usikkert, skriver Hydro i en børsmelding.

– Det nye bauksittrestdeponiet er, sammen med pressfilterteknologien, verdens mest moderne system for bauksittresthåndtering. Vi vil fortsette dialogen med myndighetene for å søke om tillatelse til å bruke det nye deponiet, ettersom dette er nøkkelen til bærekraftig drift av raffineriet, sier Thuestad i Hydro.

Utslipp uten tillatelse

Hydros problemer i Brasil startet etter et uvanlig kraftig regnskyll i februar. Innbyggere i området klaget over misfarget og illeluktende drikkevann. Lokale eksperter gjorde funn av blant annet tungmetaller i en lokal elv, og mistanken falt raskt på Alunorte-anlegget.

Et av rødslamdeponiene ved Alunorte inspiseres

INSPEKSJON: Eksperter undersøkte et av rødslamdeponiene ved Alunorte i etterkant av det voldsomme regnværet i februar.

Foto: Norsk Hydro

Hydro nektet først for at det hadde skjedd noen utslipp, men måtte senere vedgå at Alunortes ledelse hadde besluttet å slippe ubehandlet regnvann rett ut i en lokal elv.

Hydro hevder dette ble gjort for å hindre noe langt verre, nemlig oversvømmelse fra selve rødslamdeponiene. Selskapet hadde imidlertid ikke tillatelse til å slippe ut ubehandlet regnvann på denne måten, og ble møtt med bøter og produksjonsbegrensninger fra miljømyndigheter og domstoler.

Hydro iverksatte to granskinger, en intern og en ekstern, som begge konkluderte med at forurensningene i elva ikke stammet fra Alunorte. I stedet pekte selskapet på muligheten for at regnskyllet førte til at ubehandlet kloakk og avrenning fra en lokal søppelfylling var årsaken til problemene med drikkevannet.

Selv om Hydro mener Alunorte ikke er skyld i de lokale miljøproblemene, har selskapet satt i gang flere tiltak rettet mot lokalbefolkningen og det lokale miljøet.

Kostnadene i forbindelse med trøbbelet ved Alunorte er anslått til over to milliarder kroner, skriver E24.

Hydro har delt ut drikkevann til lokalbefolkningen etter utslippene ved selskapets anlegg i Brasil

DRIKKEVANN: Hydro har delt ut drikkevann til lokalbefolkningen etter utslippene ved selskapets anlegg i Brasil – selv om selskapet mener det ikke er skyld i den målte forurensningen.

Foto: LED Produções / Norsk Hydro

AKTUELT NÅ