Hvitvasket seg selv

Generalen, som ikke benekter at han har vært med på en massakre på flere tusen mennesker i Afghanistan, har skrevet bok. Den hvitvasker ham selv. Generalen bor i Norge.

General
Foto: NRK

Massakren i Dasht-e-leli i 1997 er en av de største i Afghanistans blodige historie. Den er omtalt i flere rapporter fra menneskeretts-organisasjoner.

Generalen, som kom til Norge for åtte år siden, var nær rådgiver for den beryktede krigsherren Abdul Rashid Dostum i Nord-Afghanistan. Han var leder for Dostums private hær. Han har unngått etterforskning for krigsforbrytelser i Norge.

LES OGSÅ: Norsk politi verner krigsforbrytere

- Viktig kilde

NRK har snakket med flere som sier at årsaken til at han har unngått etterforskning, er at han er en viktig kilde for Politiets sikkerhetstjeneste. Krigsherre Abdul Rashid Dostum er fortsatt en av de mest innflytelsesrike i området der de norske soldatene er.

Generalen skrev bok
Foto: NRK

Ironisk nok har generalens egen bok, skrevet i 2000, gitt Amnesty International mange opplysninger om hva som skjedde i Nord-Afghanistan i disse årene. Men den fritar generalen for ansvar.

Les utdrag fra generalens bok

Oslo Statsavokatembeter la for nesten fire år siden saken vekk, fordi de mente den var for vanskelig å etterforske. Mange har reagert på det. Sam Zia-Zarifi leder Amnestys Asia-avdeling.

Det er mange grunner til å etterforske generalens handlinger i Nord-Afghanistan. Han var direkte ansvarlig for grove brudd på menneskerettighetene.

Sam Zia-Zarifi Amnesty

En av de alvorligste sakene han anklages for å vært en del av, var massakren i 1997. Zmarai Amin, som også bor i Norge, mistet sin bror i denne massakren ved Dasht-e-leli.

Video nsps_upload_2008_11_26_10_10_36_1953.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dasht-e-leli, der massakren skedde i 1997

Det er veldig rart. Han kan være med på å drepe flere tusen folk og får likevel bo i Norge. Han drepte broren min.

Zmarai Amin

LES OGSÅ: - Generalen drepte broren min

Verken Politiets Sikkerhetstjeneste eller justisminister Knut Storberget har villet kommentere denne saken, eller gi noen forklaringer på hvorfor generalen ikke blir etterforsket.

Det har tidligere medlem i Den Europeiske menneskerettskommisjonen, Gro Hillestad Thune, reagert på. NRKs reporter Atta Ansari har møtt henne i fjernsynsstudio.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det blir mer om denne saken i Spekter på NRK2 kl 20.10

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger