NRK Meny
Normal

Hvis jeg sier voldtekt, hva tenker du da?

Det mange forbinder med voldtekt er den klassiske overfallsvoldtekten: Når en mann som lurer i buskene overfaller og voldtar en forbipasserende kvinne. Men overfallsvoldtekter er et mindretall av de voldtektene som begås i løpet av et år i Norge. Vi har samlet seks historier (over) om seks voldtekter og seksuelle overgrep.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Her svikter Norge - videovegg» i nytt vindu

Det finnes utallige voldtekt og overgrepshistorier i dette landet. Man antar at mellom 8.000 og 16.000 personer blir utsatt for voldtekt hvert år, og at rundt 270.000 personer i Norge har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Men bare et fåtall oppsøker hjelpeapparatet.

I denne serien definerer vi at voldtekt innebærer å bli tvunget til eller presset til seksuelle handlinger mot sin vilje.

NRK.no har snakket med seks personer som sier de har blitt utsatt for voldtekt og overgrep.

Deres møter med politiet, overgrepsmottaket, hjelpeapparatet og rettssystemet er vidt forskjellige. De hadde også en ulik oppfatning av hva en voldtekt var før de anmeldte.

Flere av dem kviet seg for å snakke med noen om voldtekten, og enkelte var usikre på om de hadde blitt utsatt for en «ekte» voldtekt og tenkte lenge på om de skulle anmelde eller ikke.

For noen av dem tok det mange år før de anmeldte. Felles for dem i dag er at de ønsker mer åpenhet rundt overgrep og voldtekt i Norge.

Odd Sverre ble utsatt for seksuelle overgrep i oppveksten

Det gikk lang tid før Odd Sverre Pedersen fortalte noen om overgrepene han ble utsatt for i barndommen og ungdomsårene. En slektning sto bak overgrepene. Først da Odd Sverre ble 31 år gammel fortalte han kona om overgrepene. Hun hjalp ham med å ta kontakt med hjelpeapparatet.

«Lina» ble utsatt for sovevoldtekt

«Lina» la seg til å sove hos en kamerat etter et nachspiel. Hun våknet av at naboen hans, en 51 år gammel polsk mann, penetrerte henne. Buksen og trusen hadde han lirket av henne. Kompisen ved siden av lå og sov, men våknet da Lina satte i et skrik. Voldtektsmannen dro på seg buksen og løp ned trappen og mot sitt eget hus. Mannen ble senere dømt til fire år i fengsel for sovevoldtekt.

«Trine» ble voldtatt på vei hjem fra fest

«Trine» hadde vært på et fadderarrangement og var på vei hjem da hun ble voldtatt av to gutter i trappen til Den Nationale Scene i Bergen. Begge mennene i 20-årene ble dømt for voldtekt. «Trine» sier hun fikk mye ut av å gå på gruppeterapi sammen med andre som har blitt utsatt for det samme. Hør hennes historie lenger opp.

Jan Gunnar ble misbrukt av en tillitsperson

Jan Gunnar Sørbø ble seksuelt misbrukt fra han var 13 til 21 år. Vedkommende som ble dømt for overgrepene, hadde en ledende stilling i musikkmiljøet der Sørbø vokste opp. Gjennom å stille opp grenseløst, opplevde Sørbø at han sto i gjeld til sin mentor. I dag ønsker Jan Gunnar Sørbø mer åpenhet rundt overgrep.

Marita ble låst inne og voldtatt av ekskjæresten

Marita Lindanger Nårstad ble bundet fast, låst inne og voldtatt gjentatte ganger av ekskjæresten. Han ble i lagmannsretten dømt til seks år i fengsel i fjor. Da Marita for fire år siden gikk til politiet i Stavanger og fortalte om den brutale voldtekten, rådet de henne til å ikke anmelde, ifølge Marita.

«Karianne» anmeldte voldtekt, men saken ble henlagt

«Karianne» hevder hun ble voldtatt av en hun kjenner gjentatte ganger etter at de hadde vært på fest sammen. Politiet kjørte henne til voldtektsmottaket og Karianne forteller at det var krevende å gå gjennom en gynekologisk undersøkelse etter en voldtekt, men sier det var veldig viktig å sikre spor. Hun sier at de som jobbet ved mottaket viste omsorg for henne. Hun anmeldte voldtekten, men saken ble henlagt. Se intervjuet med henne lenger opp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger