Hopp til innhold

Hver fjerde voldtekt skjer på fest

Det er større pågang på voldtektsmottakene i de største byene i landet. I Oslo skjer nær hver fjerde meldte voldtekt på fest eller nachspiel. Og det er stadig flere som sier at de har drukket alkohold i forbindelse med overgrepet.

Legevakta i Oslo

Tall fra voldtektsmottakene viser at flere utsettes for voldtekt på fest.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Voldtektsmottakene i de største byene i landet har registrert at flere unge personer melder om voldtekter enn før.

– Vi har hatt en økning av meldte voldtekter det siste tiåret, sier overlege Henriette Myhre Waitz ved overgrepsmottaket på Legevakten i Oslo til NRK.

I Oslo ble det i fjor meldt om 292 voldtekter. Det er en økning på 70 voldtekter siden 2000.

Av de 292 meldte voldtektene i hovedstaden i fjor, skjedde 68, eller 23 prosent, på fest eller nachspiel.

Les også: Står uten DNA-profiler på gjerningsmennene

– Jeg våknet med en fremmed mann over meg

En ung kvinnelig student (19) som vil forholde seg anonym, forteller til NRK at hun ble voldtatt da hun lå og sov etter å ha drukket for mye på fest. Hun gikk og la seg i venninnens seng for å sove ut rusen. Plutselig våknet hun med en fremmed mann over seg.

Les også: Fire overfallsvoldtekter på fem timer

– Han kledde av meg mens jeg sov. Jeg våknet av at det var en jeg ikke kjente, som hadde sex med meg. Jeg sa til ham at jeg ikke hadde lyst. Han fortsatte bare, han hørte ikke på meg, forteller hun.

– Jeg ser ikke for meg at han trodde at jeg som lå der og sov, mente det som en invitasjon til sex, sier 19-åringen.

Vil bedre etterforskningen

90 prosent av de som blir utsatt for overgrep, tar ikke kontakt med hjelpeapparat eller politi.

Les også: – Frykter mer vold hvis de anmelder

I fjor høst etablerte Kripos en ny voldtektsgruppe, blant annet for å bedre kompetansen rundt etterforskning av alle type voldtekter.

– Vi ser på alle voldtektssaker på nasjonal basis, og vi observerer at det er mange flere festvoldtekter, sier Cecilie Lilaas-Skari, leder for voldtektsgruppen.

– Aldri jentenes feil

Overgrepsenheten på St. Olavs Hospital i Trondheim har gjort en opptelling på hvor mange som er beruset i forbindelse med et seksuelt overgrep.

Av rundt 100 saker totalt hvert år, oppgir om lag 80 av jentene at de har drukket alkohol i forbindelse med overgrepet. Det er en økning fra 50-60 for ti år siden, opplyser Cecilie Hagemann, overlege ved overgrepsenheten.

– Det er aldri jentene sin feil at de har blitt utnyttet seksuelt, til tross for at de kan ha vært beruset. Man kan aldri ha ansvar for andres handlinger, sier hun.

– Noen voldtektsofre er veldig fortvilet og nesten på randen til selvmord, sier Hagemann.

Les mer:

Lyspunkt

AKTUELT NÅ