Hopp til innhold

Hver fjerde nordmann vil frata Märtha Louise prinsessetittelen

Selv om 72 prosent er upåvirket av sjamansaken, mener hver fjerde nordmann at Märtha Louise bør miste prinsessetittelen. – Oppsiktsvekkende høyt, mener Trond Blindheim.

Märtha Louise og sjaman Durek Verrett

Her er Märtha Louise og hennes kjæreste Durek Verrett i København, hvor de holdt workshop den 19. mai.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

En undersøkelse om kongehuset viser at det er et splittet folk i spørsmålet om Märtha Louise kan bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.

Hver fjerde nordmann mener at kongen bør frata henne prinsessetittelen.

Hver femte nordmann mener prinsessens bruk av sin tittel i markedsføringen av turneen med sjaman Durek Verrett påvirker deres syn på kongehuset i negativ retning.

Menn er mest kritisk til praksisen, og det er også flest menn (31 prosent) som mener at kongen bør frata henne tittelen.

Det er likevel fortsatt et stort flertall som er upåvirket i sitt syn på kongehuset i denne undersøkelsen, foretatt av Norstat for NRK.

72 prosent svarer i undersøkelsen at de ikke er påvirket av bruken av prinsessetittelen i markedsføringen av turneen med kjæresten Durek Verrett.

– Oppsiktsvekkende

Dosent ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, mener det er oppsiktsvekkende mange som er negative til Märtha Louises praksis når oppslutningen om kongehuset generelt er så høy.

Trond Blindheim i dress.

Dosent Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania mener tallene er oppsiktsvekkende.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

– Gitt at det er nokså stor oppslutning om det norske kongehuset, så er tallene oppsiktsvekkende høye, sier Blindheim.

– Mange mener jo at prinsessen åpner opp perspektiver som ikke er så tradisjonelle i forbindelse med kongehuset. Er ikke det et gode?

– Mange vil se det som et gode, men når vi så på den undersøkelsen som blir presentert nå så var det bare to prosent som mente de hadde fått en oppløftende tro på henne og kongehuset etter dette hadde skjedd, svarer Blindheim.

Ikke noe folkekrav

Politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelandsvennen oppfordret prinsessen til å si fra seg tittelen, men erkjenner at dette ikke er noe folkekrav.

Vidar Udjus

Vidar Udjus er politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Det er ikke overraskende i lys av den sterke oppslutningen kongefamilien har blant folk flest. Vi synes det er viktig å reise prinsipielle debatter. Og jeg synes det også er interessant at såpass mange støtter det synspunktet vi har tatt til orde for, sier Udjus.

I en undersøkelse i forbindelse med kong Haralds 80-årsdag svarte 81 prosent at de ønsker å beholde monarkiet, mens 15 prosent ville ha en annen styreform.

Religionprofessor Dag Øistein Endsjø om sjamanisme og prinsesse Märtha Louises nye kjæreste.

LES OGSÅ: Kronprinsen: – Ønsker dialog med søsteren min om titulering og næringsvirksomhet

Dialogprest: – Framstår som en kollektiv mobbekampanje mot Märtha

Lyspunkt

AKTUELT NÅ