Onsdag kveld slo de til i samlet tropp.
Vegvesenet, Skatteetaten, Justervesenet og fylkene Oslo og Viken.
Flere steder la de med politiets hjelp en jernring rundt drosjeholdeplassen for å kontrollere alle biler og sjåfører.
Hver fjerde bil som ble kontrollert fikk bruksforbud.
Flere biler var ikke registrert som drosje.
Enkelte sjåfører hadde ikke eget drosjeløyve. Mange biler manglet synlig løyvenummer og utvendig merking. Flere hadde ikke med seg politiets kjøreseddel.
Flere offentlige etater hadde møtt mannsterkt fram ved drosjeholdeplassen på sjøsiden av Oslo S. Ingen drosjer fikk kjøre derfra før de var kontrollert.
Foto: Kjartan Rørslett / NRKGår utover sikkerheten
– At hver fjerde bil fikk bruksforbud, ser jeg som svært skremmende. Det går jo på sikkerheten for passasjerene, sier Ole-Martin Skjollby. Han er seniorinspektør i utekontrollen i Statens vegvesen.
Ole-Martin Skjollby, seniorinspektør i utekontrollen i Statens vegvesen
Foto: Kjartan Rørslett / NTBMange nye har begynt å kjøre drosje etter at reglene ble endret i fjor, slik at det ikke lenger er noe tak på antallet drosjeløyver.
Under storkontrollen ble det funnet ti tilfeller der drosjeløyvet var lånt eller leid ut ulovlig. Lovbruddet fører til at både sjåføren og den som eier løyvet blir politianmeldt.
Et drosjeløyve er en tillatelse fra myndighetene til å kjøre drosje.
– Som løyvehaver skal man ha tilfredsstillende økonomi, plettfri vandel og kompetanse. Så det kan være at de som leier eller drifter løyvet ikke tilfredsstiller kravene for å være løyvehaver, Skjollby.
Ikke registrert som drosje
Under kontrollen ble det også funnet biler som ikke var registrert som drosjer, kjørt av sjåfører med lånt eller leid drosjeløyve.
Statens vegvesen i aksjon under kontrollen onsdag kveld.
Foto: Kjartan Rørslett / NRK– Kjøretøyene er registrert som din og min privatbil. Dermed har de EU-kontroll hvert annet år i stedet for hvert år, som er kravet for drosjebiler.
Drosjer har mer slitasje enn vanlige privatbiler, fordi de er i bruk døgnet rundt.
– Det kan også gå utover sikkerheten til passasjerene, sier Skjollby.
Han sier forsikringen på en privatbil ikke dekker transport av betalende passasjerer.
Som passasjer i en bil som ikke er registrert eller forsikret som taxi, har man heller ikke krav på erstatning, dersom man skulle bli skadet under kjøreturen.
Taxiforbundet er ikke overrasket
Fylkesleder i Norges Taxiforbund i Oslo Glenn Tuxen mener lovbruddene som er avdekket er svært alvorlige, men han er ikke overrasket.
Glenn Tuxen, fylkesleder i Norges Taxiforbund i Oslo.
Foto: Jorunn Hatling– Dette er som forventet. Vi visste om det, sier han.
Tuxen knytter lovbruddene til lovendringen fra i fjor. Den innebærer at drosjesjåfører ikke trenger å være tilknyttet noen sentral.
Det at det ikke er noen kontroll via en sentral har ført til flere useriøse sjåfører med mindre kunnskap om lover og regler, mener Tuxen.
– Vi har initiert overfor Statens vegvesen at de må ut å foreta disse kontrollene, sier han.
Lars Johansen i Statens vegvesen i aksjon under kontrollen onsdag kveld.
Foto: Kjartan Rørslett / NRKAvvik på taksameter
Justervesenet undersøkte taksametrene. Det ble funnet avvik i 19 av 110 tilfeller.
– Taksameteret er viktig for kunden slik at du kan vite at du betaler riktig for turen, og at du kjører lovlig, sier tilsynsdirektør Nils Magnar Thomassen i Justervesenet.
Tilsynsdirektør Nils Magnar Thomassen i Justervesenet
Foto: Kilian Munch / Kilian MunchMen feil på taksameteret er også et problem for skatteetaten, fordi det brukes som grunnlag for beskatning.
Skatteetaten trenger mer tid på å bearbeide sine funn