Hopp til innhold

Hver femte røykpakke i Norge er ulovlig

Det telles tomme røykpakker i europeiske byer. Rundt 20 prosent av røykpakkene i Norge er ulovlig innsmuglet, viser undersøkelse. Europol mener terrororganisasjoner står bak.

Stuper ned i søpla på jakt etter tobakk

PAKKE PÅ PAKKE: Analysefirmaet plukker opp 5000 pakker i syv norske storbyer. Her er enda en i Oslo sentrum.

Foto: Ola Mjaaland

Tre tsjekkiske arbeidere tråler denne uken Oslo sentrum. I tilsynelatende rene gater, klarer deres trente øyne å finne flere tusen tomme røykpakker.

Totalt skal 5000 pakker samles i syv norske storbyer. Det er tobakksbransjen selv som har hyret inn firmaet som undersøker sigarettpakker i flere land i Europa.

De stuper ned i søppeldunker for å finne pakkene, og dette er eneste måten å få en viss oversikt over hvilke sigaretter norske røykere inhalerer.

Utenlandsk røykpakke på Karl Johan

SVENSK: En av plukkerne i Oslo viser frem en røykpakke fra Sverige, funnet i ei søppelkasse på Karl Johan. Omtrent 40 prosent av pakkene de finner i Norge er fra utlandet.

Foto: Ola Mjaaland

– Det er for å kartlegge hvordan det ser ut i virkeligheten. Hva er det som omsettes og beskattes i Norge og hva er fra utlandet? Forbausende mye er fra utlandet: Polen, Litauen, Latvia, sier Christian Angell, kommunikasjonsdirektør i Philip Morris.

Piratkopier

Undersøkelser tidligere år har vist at over 40 prosent av pakkene i Norge er kjøpt i utlandet. Av disse regner man at omtrent halvparten, altså 20 prosent av totalen, er ulovlig smuglet til Norge. Mange av disse er også piratkopiert røyk, de mangler serienummer og er antakelig produsert på ikke registrerte fabrikker i Europa.

Norge er særlig attraktivt for smuglere. På grunn av de høye avgiftene kan smuglerrøyk selges under disk for halv pris med god fortjeneste.

– Bakmennene er organiserte kriminelle og i enkelte tilfeller finansierer det også terror, sier direktør Jack Fischer Eriksen i Næringslivets sikkerhetsråd.

Jack Fischer Eriksen

Direktør Jack Fischer Eriksen i Næringslivets sikkerhetsråd

Det slår terroranalytikere og Europol fast. Sigaretter regnes som enkle å smugle, er høyt beskattet, men med store forskjeller fra land til land. I tillegg regnes investeringene for å produsere piratkopiert røyk og smugle den, å være lave – akkurat som straffen.

Farligere enn vanlig røyk

Sigarettsmugling er ikke framhevet som et spesielt prioritert kriminalitetsområde av Riksadvokaten og politidirektoratet.

– I våre nye rapporter og analyser om organisert kriminalitet ser vi på narkotika og doping-innførsel som mer utfordrende kriminalitetsformer, sier Axel Wilhelm Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos.

Undersøkelser Europol har gjort, har påvist langt høyere nivåer av tjære og nikotin enn originale sigaretter. Sigarettene produsere mer skadelig karbon og en blanding av flere kreftfremkallende kjemikalier.

Oppfordrer folk: Tenk deg om

Noe av problemet er også at de piratkopierte produktene ser helt originale ut.

– Du vet ikke hva du får i deg. Og det er antakelig langt mer helseskadelig enn legale varer, sier Fischer Eriksen.

Bildet viser eksempel på en røykpakke bestilt på markedsplassen på det mørke nettet.

DARK WEB: Bildet viser eksempel på en røykpakke bestilt på markedsplassen på det mørke nettet.

Staten taper avgifter og kiosker som har originale varer taper penger. En ny trend er også at det selges sigaretter som postordre på det mørke nettet.

I en tid med mange terroranslag ber Næringslivets sikkerhetsråd forbrukerne om å være bevisste.

– Dette må tas på alvor og den enkelte forbruker må tenke over om en vil være med på å kjøpe slik røyk, sier Fischer Eriksen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger