Hopp til innhold

Hvem skal ut av regjeringen?

Spekulasjonene går høyt om hvem som skal være med i den nye rødgrønne regjeringen.

Dag Terje Andersen, Sylvia Brustad, Heidi Grande Røys, Terje Riis-Johansen

Dag Terje Andersen (Ap), Sylvia Brustad (Ap), Heidi Grande Røys (SV), Terje Riis-Johansen (Sp) går trolig ut av regjeringen, hvis vi skal tro ryktene.

Foto: Scanpix Montasje: NRK

Portrett: Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg (Ap) sitter trygt.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
Portrett: Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen (SV) sitter trygt, men kan få et nytt departement.

Foto: Rune Kongsro
Portrett: Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete (Sp) sitter trygt, men kan bli kommunalminister.

Foto: Svein Erik Dahl
Portrett: Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre (Ap) sitter trygt.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
Portrett: Bjarne Håkon Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sitter trygt, men kan få nye arbeidsoppgaver.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Portrett: Knut Storberget

Knut Storberget (Ap) blir sittende.

Foto: John Petter Reinertsen
Portrett: Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell (SV) nevnes som ny parlamentarisk leder.

Foto: Stig Weston

Flere aviser og rikssynsere mener det er tid for comeback for tidligere olje- og energiminister Marit Arnstad. Og spekulasjonene ble ikke mindre etter at nåværende oljeminister og partifelle Terje Riis-Johansen utalte til Varden at ukependlingen mellom hjemkommunen Skien og Oslo var slitsom i forhold til familien.

To fra Nord Trøndelag?

Et problem for Jens Stoltenberg og Senterpartiet er at Arnstad representerer Nord-Trøndelag, et fylke som også matminister Lars Peder Brekk kommer fra, og få tror fylket vil være representert med to statsråder. Noe som kan åpne for at Brekk blir parlamentarisk leder for Sp.

Dersom Arnstad skulle bli hans arvtager vil hun måtte få en karantenetid i saker som angår Statoil, siden hun fortsatt er nestleder i oljegigantens styre.

Flere sentrale kilder i Senterpartiet har også uttrykt missnøye med at Liv Signe Navarsetet ikke har et bredt nok departement, og mange peker på Kommunaldepartementet der partifelle Magnhild Meltveit Kleppa sitter. Men om det blir en intern Senterparti rokering departementene i mellom, eller ikke er veldig usikkert.

– Gahr Støre blir

Også rundt utenriksminister Jonas Gahr Støre svirrer ryktene. Ifølge VG vurderes han som ny helseminister eller finansminister. Men selv har han uttrykt et ønske om å bli sittende i sin nåværende stilling. Men de kildene NRK har vært i kontakt med tviler på at Gahr Støre bytter departement.

Kulturminister Trond Giske skal også ifølge ryktebørsen være aktuell som helseminister eller næringsminister, i tilfelle tror kildene at næringsdepartementet vil bytte litt karakter.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt sitter trygt i regjeringen, men er etter det NRK erfarer aktuell for andre statsrådsposter.

Ap kan få finansministeren

Dersom Gahr Støre blir finansminister må SV-leder Kristin Halvorsen over i et nytt departement. Og ifølge Aftenposten skal hun være aktuell som ny kunnskapsminister. Et departement partiet i dag styrer, og som kan styrke ryktene rundt Bård Vegar Solhjell som ny parlamentarisk leder for partiet. En stilling som også Audun Lysbakken og Heikki Holmås nevnes som aktuelle til.

Hvis Halvorsen fratrer som finansminister kommer trolig en Ap-representant til å overta dette departementet, men kilder NRK har vært i kontakt med, tror Halvorsen blir sittende.

– Grande Røys kan forsvinne

Heidi Grande Røys blir av flere pekt på som den SV-statsråden som mest sannsynlig må gi fra seg taburetten sin. Og en grunn til det kan være at hele Fornyings- og administrasjonsdepartementet forsvinner eller blir underlagt et annet departement.

Blant statsrådene blir næringsminister Sylvia Brustad, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen oftest nevnt som de som skal være på vei ut av regjeringen.

Arbeiderpartiet skal også ifølge noen kilder være villig til å gi fra seg næringsdepartementet, og Senterpartiets Ola Borten Moe blir nevnt som en kandidat.

Like mange SV og Sp statsråder

Etter det dårlige valget til SV er det ingen som tror partiet vil bli sittende med en statsråd mer enn Sp etter at partiet gikk tilbake og nå har samme antall stortingsrepresentanter som Sp.

En løsning kan bli at SV mister en statsråd til Ap, eller at departementer splittes og antall taburetter økes, slik at både SV og Sp får fem statsråder hver, samtidig som Ap beholder flertallet av statsrådene.

Det er heller ikke ventet at Ap vi eksprementere med nye og uerfarne statsråder, mulig kloke av skade i forhold til tidligere valg.

– Koldberg som parlamentarisk leder

Når det gjelder ny parlamentarisk leder for Ap etter Hill-Marta Solberg blir Martin Koldberg, som ble valgt inn fra Buskerud, eller fiskeriminister Helga Pedersen nevnt. Det spekuleres også i om Pedersen vil få en mer synlig stilling i partiet i årene fremover.

I Sp antas det at nestleder Trygve Magnus Slagsvold Vedum blir valgt til ny parlamentarisk leder – i alle fall midlertidig. Det eneste som synes å kunne rokke ved et permanent valg av ham, er om endringer i Regjeringen fører Lars Peder Brekk tilbake til Stortinget.

Solheim, Huitfeldt, Kleppa, Strøm-Erichsen, Aasland, Brekk, Giske, Pedersen

Erik Solheim (SV), Anniken Huitfeldt (Ap), Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sitter alle trolig trygt.

Foto: Scanpix. Montasje: NRK
Solheim, Huitfeldt, Kleppa, Strøm-Erichsen, Aasland, Brekk, Giske, Pedersen

Tora Aasland (SV) forsvinner trolig ut av regjeringen. Mens Lars Peder Brekk (Sp), Trond Giske (Ap) og Helga Pedersen (Ap) kan få nye arbeidsoppgaver.

Foto: Scanpix. Montasje: NRK

AKTUELT NÅ