Hopp til innhold

Hva mener du om Amelie-saken?

Engasjementet rundt arrestasjonen av Maria Amelie er stort. Hva mener du om at hun er arrestert og skal sendes ut av Norge?

Video Maria Amelie på Trandum mottak

NRK møtte Maria Amelie på Trandum i formiddag. Her forteller hun om hvordan hun opplevde å bli arrestert i går kveld.

Maria Amelie kom til Norge som mindreårig, 16 år gammel, sammen med foreldrene. Hun har vært borte fra hjemlandet siden hun var 12. Amelie kom da fra Kaukasus-området, trolig fra Nord-Ossetia, i det tidligere Sovjetunionen.

Hun har ikke lovlig opphold i Norge. Amelies foreldre bor også i Norge ulovlig. Årsakene til flukten fra Kaukasus har hun ikke villet snakke om, bortsett at familien var forfulgt og truet, og at de fryktet for sine liv.

NRKs utenriksmedarbeider Morten Jentoft har funnet ut mer om hvor Amelie kommer fra, og forklarer at det ikke er et av de farligste områdene i Kaukasus:

Video NRKs utenriksmedarbeider Morten Jentoft

Hør Morten Jentoft fortelle om området Maria Amelie kommer fra og hvorfor familien flyktet.

Etter å ha holdt et foredrag på Nansenskolen på Lillehammer i går kveld, kom åtte ansatte i Politiets utlendingsenhet og arresterte henne. Nå sitter hun på Trandum mottak, der hun venter på fengslingsmøtet i dag.

Mange meldinger på nettet

Engasjementet rundt arrestasjonen og den forestående utsendelsen har vært stor. Både på Twitter (#mariaamelie og #mariaamalie) og Facebook kommer det mange kommentarer. Også på NRK.nos Facebook-side er det flere kommentarer om arrestasjonen av Amelie.

I en av Twitter-meldingene står det: «Reagerer man på behandlingen av #MariaAmalie, må man stemme for en annen innvandringspolitikk.»

En annen skriver: «Jeg synes #mariaamalie burde få bli i Norge. Men hadde noen av dere brydd dere om dette var en irakisk mann i 40-årene?»

– Loven er lik for alle

PUs informasjonssjef la ut denne meldingen på Twitter:

Arrestasjonen av Maria Amelie foregikk uten dramatikk. PU tar sikte på snarlig fengsling og uttransportering.

Roar Hanssen, informasjonssjef i PU / Twitter

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet begrunner arrestasjonen av Amelie med at hun ikke har reist frivillig selv om hun ikke har lovlig opphold i Norge, at hun har levd i skjul og at hun har brukt falske identiteter.

– Loven er lik for alle, sier Lønseth.

Hva mener du om Amelie-saken?

AKTUELT NÅ