Hopp til innhold

Hva bør skje i Regjeringskvartalet?

Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) la torsdag frem alternativene for hva som vil skje med Regjeringskvartalet. Hva mener du bør gjøres?

Regjeringskvartalet 22.juli

22. juli 2011 ble Regjeringskvartalet bombet.

Foto: Holm Morten / SCANPIX

Etter at Aasrud i dag la frem alternativene, vil det nå legges opp til offentlig debatt. Regjeringen har ikke fattet noen endelig beslutning.

Uenighet innad i regjeringen

Det skal også være uenighet innad i regjeringen for hvordan Regjeringskvartalet skal se ut i fremtiden, etter det NRK kjenner til. Dette er en av grunnene til at det inviteres til debatt.

I Ap skal sterke krefter være for riving av for å få et nytt og moderne regjeringskvartal, mens synet i SV skal være dominert av ønske om å verne bygningene.

Regjeringen har bestemt at hovedtyngden av regjeringsbygningene bør være samlet i Regjeringskvartalet. Dette anbefaler også politiet av sikkerhetsmessige grunner.

To spørsmål er altså sentrale: 1) Er det best å samle eller spre regjeringsbygningene? 2) Hva skal skje med Regjeringskvartalet?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også: Byantikvaren slakter forslag for Høyblokka | Holmås vil ta vare på Høyblokka | Solheim: – Høyblokka må stå | Bekymrede politikere vil stenge Akersgata | De ansatte delt i synet på Høyblokka | Stoltenberg skal avgjøre Høyblokkas skjebne

Forslag til nytt regjeringskvartal

Ett av forslagene til nytt regjeringskvartal.

Foto: Asplan Viak

Må ikke rive av byggtekniske grunner

– Regjeringskvartalet har vært eid av staten i mer enn 200 år. De siste 100 årene har det vært store forandringer, og Regjeringskvartalet har stått for forandringene i bydelen, sa Aasrud da hun presenterte alternativene i dag.

Statsministerens kontor, helse- og omsorgsdepartementet, arbeidsdepartementet, olje- og energidepartementet, næringsdepartementet, justisdepartementet og kunnskapsdepartementet ble ubrukelige. Nå er disse departementene spredd på tolv ulike adresser utenfor Regjeringskvartalet.

– Bombeangrepet 22. juli gjorde at mellom 1500 og 1600 kontorer og arbeidsplasser i Regjeringskvartalet ble ubrukelige. Det utgjør nærmere 50.000 kvadratmeter, sier Aasrud.

Aasrud opplyser også at bomben førte til mindre skader i bærekonstruksjonene. Skadene er ikke så store at bygningene må rives av byggtekniske grunner. I hensynet til de ansatte er ikke konklusjonene entydige om det er best med riving eller bevaring, sier ministeren.

Forslag til nytt regjeringskvartal

Ett av forslagene til nytt regjeringskvartal.

Foto: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

AKTUELT NÅ