NRK Meny
Normal

Hussain skal ha forsøkt å rekruttere medinnsatt til IS

En medinnsatt skal vitne mot Ubaydullah Hussain i rettssaken som starter på torsdag. Mannen skal nylig ha blitt forsøkt rekruttert av islamisten mens de satt sammen i Kongsvinger fengsel.

Ubaydullah Hussain

I RETTSSAK: I mars hevder Hussain at han hadde trukket seg som talsmann for Profetens Ummah. Nå har statsadvokaten innkalt vitner som han hevder kan kaste nytt lys over uttalelsen fra Hussain.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Torsdag denne uka starter rettssaken mot Ubaydullah Hussain. Islamisten er tiltalt for deltagelse i og rekruttering av to personer til terrorgruppa IS. Hussain nekter straffskyld.

Etter planen skal en medinnsatt, en PST-ansatt og to ansatte fra Kongsvinger fengsel vitne i saken mot Hussain i starten av desember.

Etter det NRK forstår skal de vitne om et rekrutteringsforsøk som nylig skal ha skjedd.

– Det går på hvorvidt Ubaydullah Hussain har brutt med sitt miljø eller ikke, sier statsadvokat Frederik G. Ranke.

Kongsvinger fengsel

I VARETEKT: Hussain sitter i varetekt i Kongsvinger fengsel.

Foto: Vera Wold / NRK

– Kaste nytt lys over saken

I mars hevdet Hussain at han hadde trukket seg som talsmann for Profetens Ummah. Hussain sa også at han ikke lenger ville være aktiv i et religiøst eller politisk miljø.

– Det er forhold i fengselet og vi mener at den innsattes historie kan kaste lys over dette, sier Ranke til NRK.

Går det på at han skal ha blitt forsøkt rekruttert?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Forsvarer John Christian Elden skriver i en e-post til NRK at Hussain ikke kjenner seg igjen i at han skal ha forsøkt å rekruttere noen.

– Han bestrider det, og vi har så langt ikke mottatt noen bevisoppgave eller tiltale fra påtalemyndigheten med slike påstander, skriver Elden.

Medfange drapsdømt

Fengselslederen ønsker ikke å kommentere saken.

– Jeg har ikke anledning til å kommentere denne saken, som nå skal opp til hovedforhandling, sier fengselsleder Gaute Enger ved Kongsvinger fengsel.

Ifølge VG ble medfangen på midten av 2000-tallet dømt til en lengre fengselsstraff etter å ha blitt funnet skyldig for et drap i Oslo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger