Hussain siktet for terrorrekruttering

OSLO TINGRETT (NRK): Ubaydullah Hussain er siktet for rekruttering til terror. PST mener at han har vervet én eller flere til å knytte seg til IS i Syria.

Ubaydullah Hussain og forsvarer i tingretten

Ubaydullah Hussain skal være siktet for å ha rekruttert medlemmer i en terrororganisasjon. Her med advokat Hilde Wiig Nicolaysen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Terrorsiktet 18-åring

Hussain kjørte 18-åringen (bildet) til Landvetter flyplass i juni i år.

Foto: Privat / Privat

– Vi har en pågående etterforskning hvor to personer er siktet for deltakelse, støtte eller rekruttering til terror, sier politiadvokat i PST, Line Nygaard, til NRK.

Uttalelsene kommer i en pause i et rettslig avhør i Oslo tingrett mandag. I vitneboksen sitter en ung mann, som er kalt inn i forbindelse med etterforskningen av Hussain og en norsk 18-åring.

18-åring ble stoppet av politiet på Landvetter flyplass i juni, på vei til Syria. PST mener mannen skulle slutte seg til en terrororganisasjon. Selv hevder han at skulle drive med humanitært arbeid.

Nygaard vil ikke bekrefte at siktelsen gjelder islamisten Ubaydullah Hussain, men viser til at to personer er siktet for mulig overtredelse av straffelovens 147 d, som tilsvarer paragraf 136 a i den nye straffeloven.

Straffelovens 147 er også kjent som «terrorparagrafen».

Rolfsen-beslag

Den pågående etterforskningen er altså rettet mot den nevnte 18-åringen og Ubaydullah Hussain. Sistnevnte skal ha vært med i bilen til Sverige i juni, sammen med en representant fra filmteamet til Ulrik Imtiaz Rolfsen. Rolfsen har lenge jobbet med en dokumentar om det islamistiske miljøet i Norge.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

Høyesterett skal ta stilling til om PST får bruke materiale beslaglagt hos regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen som en del av etterforskningen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

PST gikk senere til aksjon mot den kjente regissøren Ulrik Imtiaz Rolfsen og beslagla materialet, noe som vekket sterke reaksjoner. I november skal Høyesterett ta stilling til om PST får lov å bruke filmene som en del av den pågående etterforskningen.

PST mener opptakene kan bevise at Hussain står bak «omfattende rekruttering» til terrorgrupperinger. Dette er ulovlig, men så langt har ingen andre blitt siktet for å verve til jihad.

– Hvor viktige er disse beslagene for etterforskningen?

– Som i enhver etterforskning er det et samlet bevisbilde som vil avgjøre om man har nok til å reise en tiltale. Vi etterforsker på ulike måter i denne saken, som vi gjør i andre saker, sier en ordknapp Nygaard i PST til NRK.

Medsiktet 18-åring

Stemningen var svært god mellom Hussain og den siktede 18-åringen da to de møttes i Oslo tingrett mandag morgen. Dokumentasjon NRK har fått tilgang til viser t Hussain og 18-åringen skal ha hatt tett kontakt før sistnevnte forsøkte å reise til Syria.

Vitnet som avhøres skal være en venn av 18-åringen, men er selv ikke siktet i saken. Et rettslig avhør innebærer at politiet har sett det som nødvendig å stevne 18-åringens venn, fordi han ikke har vært villig til å forklare seg på vanlig måte.

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden sier hans klient opplever saken mot ham som religiøs forfølgelse.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Nygård i PST ba om at avhøret skulle holdes for lukkede dører og fikk medhold av dommeren.

– Det skyldes at vi er midt i en pågående etterforskning, hvor det fortsatt gjenstår en rekke vitneavhør. Vi er av den oppfatning at om informasjon fra dette avhøret tilflyter andre, kan det ødelegge for etterforskningen.

– Ikke laget noen siktelse

Senere ble også Hussain og den medsiktede 18-åringen sendt på gangen under det rettslige avhøret.

Javeed Shah, som representerer den terrorsiktede 18-åringen, ønsket ikke å si noe om saken mot hans klient mandag. Advokat Hilde Wiig Nicolaysen, som var i retten med Hussain, viser til Hussains forsvarer John Christian Elden.

Elden sier til NRK at han vet lite om siktelsen.

– Han er ikke kjent med noe innhold i siktelsen fordi den ikke er skrevet ut. Det er en siktelse som er tatt fordi det ble gjort beslag hos han. Han er heller ikke spurt noe nærmere om innholdet, så han vet faktisk ikke hva han er mistenkt for, sier Elden og legger til:

– Han mener han ikke har gjort noe straffbart i det hele tatt, men han er ikke overrasket om PST skulle sikte han.

PSTs politiadvokat, Line Nygård, om etterforskningen av to personer mistenkt for rekruttering til terrorvirksomhet.

Politiadvokat Line Nygaard sier til NRK at to personer er siktet for deltakelse, støtte eller rekruttering til terror.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger