Hopp til innhold

Hussain holdes i arresten i natt

Den radikale islamistlederen Ubaydullah Hussain har i avhør innrømmet å ha kommet med det politiet betrakter som trusler.

Hussain

SIKTET: Leder for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain.

John Roger Lund, stasjonssjef Stovner

Stasjonssjef John Roger Lund på Stovner politistasjon.

Foto: Martin Zondag / NRK

Avhøret startet rundt klokken 18.30 og varte til cirka 21.00.

– Avhøret er nå avsluttet og han blir sittende i varetekt til i morgen, sier stasjonssjef John Roger Lund på Stovner politistasjon til NRK.no.

Politiet mener de fikk avgjørende opplysninger i avhøret.

– Siktede har i avhør i kveld erkjent å ha fremsatt uttalelser som politiet betrakter som trusler, sier Lund.

Hussains advokat John Christian Elden sier klienten ikke har innrømmet å ha kommet med trusler.

– Nei. Han erkjenner at hans eposter er fra ham, skriver Elden i en sms til NRK.no klokken 21.25 torsdag kveld.

Fredag vil politiet vurdere om det som er kommet frem i avhør, beslag og rapporter i saken gir grunnlag for å varetektsfengsle mannen.

– Vi vil ta standpunkt til varetektsfengsling i morgen, sier Lund.

Mannens forsvarer John Christian Elden uttalte tidligere torsdag kveld at de regnet med at klienten ville bli løslatt etter avhør torsdag kveld.

– Har ikke fremsatt trusler

John Christian Elden

Forsvarer John Christian Elden sier trussel-siktede Hussain nekter for å ha kommet med trusler.

– Han blir avhørt nå i kveld, og deretter regner vi med at han blir løslatt. Vi har ikke fått noen signaler fra politiet som skulle tilsi at de ønsker varetektsfengsling, sa Elden til NRK.no i 17-tiden.

Advokat Marion Haaland representerte Advokatfirmaet Elden under avhørene.

– Han mener han ikke har fremsatt noen trusler. Utover det er det vanskelig å kommentere saken, for politiet har ennå ikke redegjort for hva truslene innebærer, sa Elden.

– Svært alvorlige trusler

Politiet sa på en pressekonferanse klokken 14 torsdag at de hadde pågrepet en person siktet for å ha fremsatt trusler mot enkeltpersoner.

Bakgrunnen er ifølge politiet trusler som lederen av islamistorganisasjonen skal ha blitt anmeldt for henholdsvis én og to uker siden.

– Dette er svært alvorlige trusler. De er fremsatt for en og to uker siden mot to enkeltpersoner. Dessverre kan jeg ikke si noe konkret om dem av hensyn til etterforskningen, sier stasjonssjef Lund.

– Er det drapstrusler?

– Det er viktig å understreke at han skal i avhør, og da blir det feil å si hva de innebærer, svarer Lund.

Politiet har også gjort beslag som de vil gjennomgå.

Truet journalister

NRK kjenner til at han er siktet for trusler mot to journalister. Truslene skal ha kommet på e-post med en ukes mellomrom. NRK kjenner ordlyden i e-postene, og vet at de oppfattes som svært alvorlige av politiet.

I forrige uke anmeldte også stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) Ubaydullah Hussain etter at han sa at gruppen hans, Profetens Ummah, har hjulpet unge menn til å reise til krig i Syria.

Politiet ser også på «Facebook-trusler»

Onsdag skrev NRK.no om Facebook-meldinger fra Ubaydullah Hussain, der han gikk til verbalt angrep på jøder og samtidig varslet at han ville skaffe seg våpen.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. inshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47», skrev Hussain på Facebook, med lenke til en VG-artikkel om at jøder i Norge savner politibeskyttelse.

Politiet uttalte torsdag ettermiddag at «Facebook-truslene» ikke var en del av etterforskningen. Senere torsdag kveld sier politiet at meldingene på Facebook også vil bli tatt opp.

– Vi vil nå holde saken som kom opp onsdag, sammen med disse truslene, sier Lund til NTB torsdag kveld.

– Han sier dette var en ironisk uttalelse, og han er heller ikke siktet for dette, uttalte forsvarer Elden til NRK.no tidligere på kvelden.

AKTUELT NÅ