NRK Meny
Normal

Hussain anker ikke trusseldom

Den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain har bestemt seg for ikke å anke trusseldommen på 120 dagers fengsel. Om kort tid må han muligens møte i retten i en ny sak som fortsatt etterforskes.

Ubaydullah Hussain

SLIPPER FENGSEL: Ubaydullah Hussain er lettet over å slippe å sone i fengsel, men er idømt to års prøvetid og 60 dagers betinget fengsel. Resten av dommen på 60 dagers fengsel anses som ferdig sonet ettersom han satt i varetektsfengsling høsten 2012.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

For 12 dager siden ble Ubaydullah Hussain dømt til 120 dagers fengsel for trusler mot to journalister, en aktør i retten og for hatefulle ytringer mot jøder.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Vil legge saken bak seg

Hussain ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til sin forsvarer John Christian Elden.

– Det er fornærmede parter i denne saken som har tatt utsagnene og den offentlige oppmerksomhet rettssaken medførte som en belastning. For å spare dem for en ny prosess og lenger ventetid, har han bestemt seg for ikke å anke og legge dette bak seg, sier Elden til NRK.

Les også: Islamekspert: – Hussain får martyrstatus hvis han dømmes

Les også: Hussain: – Lettet over å slippe å sone i fengsel

Les også: I dag faller dom i trusselsaken - risikerer å møte i retten på nytt

Hussain slipper uansett å sone i fengsel ettersom 60 av dagene gjøres betinget. Det blir også trukket fra 53 dager for utholdt varetektsfengsling fra høsten 2012. I og med at det matematisk bare gjenstår syv dager å sone er praksis at domfelte slipper dette. Hussain er dermed foreløpig en fri mann.

Den tidligere lederen for den islamistiske gruppen Profetens Ummah er også idømt to års prøvetid.

– Fornærmedes interesse

– Jeg antar at det vil være i de fornærmedes interessen at det ikke blir en fullstendig ny behandling av saken, sier statsadvokat og aktor i saken Car Fredrik Fari til NRK.

Ankefristen går ut på fredag og Fari har ikke tatt endelig stilling til om påtalemyndigheten vil anke deler av dommen. Hussain ble frikjent for posten med hatefulle ytringer mot homofile.

I tillegg ble han idømt langt mildere straff enn Faris påstand som var på 10 måneders fengsel. Det er altså disse to postene påtalemyndigheten vurderer å anke.

– Akkurat det ønsker jeg ikke å gå inn på, er Faris korte svar.

Hussain etterforskes fortsatt

Selv om det ikke blir full anke og nye runder i denne saken, risikerer likevel Hussain å måtte møte i retten på ny om kort tid.

Etter det NRK kjenner til er han fortsatt under etterforskning av politiet for ytringer på sosiale medier. Han uttrykket støtte for terroraksjonen i In Amenas i fjor der blant annet fem nordmenn ble drept. I tillegg uttrykket han støtte da en uniformert britisk soldat ble brutalt drept på åpen gate i London i fjor.

Etter det NRK er blitt fortalt vurderer påtalemyndigheten å reise tiltale etter straffelovens § 147 c, som går på oppfordring til terror. I tillegg vurderes det tiltale for brudd på straffelovens § 135 a, som går på hatefulle ytringer.

Statsadvokat ønsker ikke å kommentere NRKs opplysninger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger