Husholdningene låner mer i sommer

Bankene forventet et kraftig fall i etterspørselen etter boliglån som følge av virusutbruddet og smitteverntiltak. Men nye tall fra Norges Bank viser at etterspørselen etter boliglån økte gjennom andre kvartal.

Koronaviruset preger samfunnet

Boligprisene i hele landet er nå 5 prosent høyere enn de var for et år siden. De største bankene i landet opplyser at det i sommer har vært en kraftig vekst i utlån til husholdningene.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi har sett en kraftig vekst. Mange flere søknader enn vi har hatt samme periode i tidligere år. Men ikke bare til boliglån og finansieringsbeviser, men også til andre typer lån som oppussing, campingvogner, bobiler og båter, sier Aleksander Dahl som er leder for personmarkedet i Danske Bank.

De rekordlave rentene fører til at mange kjøper nye hjem, låner for å pusse opp boligen de allerede bor i eller kjøper båter og campingvogner.

Aleksander Dahl, leder for personmarked i Danske Bank Norge

Leder for personmarked i Danske Bank, Aleksander Dahl.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

Dahl opplyser at det generelt har vært en veldig høy aktivitet i lånesøknader.

– Vi har egentlig hatt en annen trend enn det vi har sett historisk. Mer pågang i sommer, sier han.

Ventet kraftig fall, fasiten viser vekst

Norges Bank la klokka 10 frem utlånsundersøkelsen for andre kvartal, som gjelder for månedene april, mai og juni.

Tallene viser at etterspørselen etter boliglån økte gjennom andre kvartal.

Det står i kontrast til det bankene svarte i første kvartal, da koronapandemien herjet og de ventet et kraftig fall i lånetterspørselen de kommende månedene.

Samtidig viser undersøkelsen at langt flere låntakere søkte om avdragsfrihet i løpet av kvartalet, men likevel færre enn det som var ventet.

Norges Bank spør hvert kvartal de ti største bankene i det norske lånemarkedet om bankenes kredittpraksis og hvordan de vurderer etterspørsel etter lån.

Les også: Norges Bank med historisk nullrente – nå følger bankene etter

Kraftig vekst

Også Nordea har opplevd en kraftig vekst i utlån til husholdningene. I landets største bank, DNB, snudde det uka etter at sentralbanken satte ned styringsrenta til null i mai. Det er første gang på 200 år at et slik grep ble gjort.

– Den har fortsatt både inn i sommeren og gjennom sommeren. En annen etterspørsel har stabilisert seg på et høyere nivå enn det vi har sett tidligere i år, sier Ingjerd Blekeli Spiten som er leder for personmarked i DNB.

ivSQnf67c5A

Leder for personmarked i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Vi har vel ikke sett en lavere rente enn boliglånsrenta enn det vi ser i Norge i dag. Det gjør at mange ønsker å enten oppgradere boligen sin, eller komme seg inn i boligmarkedet. Vi ser jo også at boligmarkedet og omsetningen av eiendommer har også vært rekordhøye nå i juli, sier hun.

I juli steg boligprisene nominelt med 0,4 prosent i juli, og er nå 5 prosent høyere enn de var for et år siden. Prisendringen korrigert for sesongvariasjoner var 0,9 prosent.

Les også: Salgsrekord i boligmarkedet i juli

Spår raskere renteoppgang

Den høye veksten i husholdningenes gjeld har i mange år vært en hodepine for Finanstilsynet og Norges Bank. Men siden før jul i fjor har veksten i husholdningenes låneopptak falt hver eneste måned, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Nå er spørsmålet om utviklingen etter hvert snur.

– Vi kommer til å følge de tallene veldig tett. Så får vi se om dette nå snur, noe kanskje etterspørselen etter boliglån kan tyde på, sier Blekeli Spiten.

Makroøkonom Marius Hov i Handelsbanken spår at det i så fall kan føre til en raskere renteoppgang fra Norges Bank.

– Det er rett og slett fordi boligprisene nå stiger raskere enn inntektene til folk flest og da må man låne mer for å være med på dette her. Så om noe så er dette et argument for at Norges Bank kan komme til å sette opp renta litt tidligere enn hva de egentlig hadde planlagt, sier han.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 03.12.2021
20 630
Smittede siste 7 dager
262
Innlagte
1 093
Døde
4 229 770
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger