Rødt huser sultestreikende kurdere

Frps leder Siv Jensen mener Partiet Rødt bryter norsk lov ved å huse sultestreikende kurdere på sitt partikontor.

Siv Jensen

Frps Siv Jensen.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Rundt 40 syriske kurdere satte i dag i gang en sultestreik mot norsk asylpolitikk. Flere av de sultestreikende oppholder seg ulovlig i landet og noen venter på svar på asylsøknadene.

Frps mener Rødt bryter med norsk lov når de gir kurdere ly for kulden om natten.

– Det er useriøst og strid med norsk lov, sier Frps Siv Jensen.

– Det hører ingen steds hjemme. Sånn sett skal vi være glad for at de ikke er representert i landets nasjonalforsamling. Man skal ikke kunne verken sulte seg, streike seg eller true seg til opphold i Norge med eller uten hjelp fra Rødt, sier Jensen.

Liberale metoder

- Jeg synes Rødt skal tenke gjennom konsekvensene av dette fordi de huser mennesker som har ulovlig opphold i Norge. Jeg mener det beste norske myndigheter kunne gjort var å opprette lukkede mottak slik at mennesker med ulovlig opphold i Norge automatisk ble plassert der, da visste vi hvor de var og de fikk tak over hodet inntil utsendelse, sier Jensen.

Jensen meneer partiet Rødt forsøker å demonstrere at norske myndigheter ikke har kontroll i asylpolitikken.

– Det har de for så vidt helt rett i, men vi må stramme til og ikke bidra til enda mer liberale metoder slik at flere ser sitt snitt til å true seg til opphold i Norge, sier hun.

For kaldt ute

– Vi har valgt å huse dem fordi de ikke får lov til å sitte utenfor Stortinget i telt, og siden det er så kaldt må de få være et sted om natta. Derfor får de lov til å bruke ett av våre kontorer, sier partisekretær Beth Hartmann i Rødt.

– Vi støtter de kurdiske syrerne i denne politiske saken. Men vi har ikke spurt dem om de er her ulovlig eller ikke ulovlig. Å innkvartere dem er et rent humanitært anliggende. Byrådsleder i oslo Sylvi Listhuag har også sagt at nå som det er så kaldt så skal vi huse alle, sier Hartmann.

NRK møtte tre sultestreikende kurdere innpakket i soveposer utenfor partikontoret i kveld.

– Vi vil forlenge sultestreiken til Stortinget har innfridd vårt krav, sier de.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger