NRK Meny
Normal

Må tilbakebetale bostøtte

Flere tusen husstander har fått for mye i bostøtte fra Husbanken. Nå får de varsel om å tilbakebetale pengene.

Husbanken og bostøtte

Hver år får cirka 150.000 husstander bostøtte fra Husbanken. 3300 av dem som fikk bostøtte i fjor skulle ikke hatt slik støtte, viser ligningstallene.

Foto: Kari Løberg Skår-grafikk / NRK

Hvert år mottar omlag 150.000 husstander bostøtte, men kun et fåtall som mottak støtten tidligere ble utsatt for etterkontroll. For første gang har Husbanken i år ført etterkontroll med alle som har fått bostøtte.

– Jeg understreker at vi i første omgang sender ut et varsel om et mulig tilbakekrav. Dersom noen mener kravet er feil, har de frist til 15. januar for å komme med nye opplysninger, sier Bård Øistensen, administrerende direktør i Husbanken.

– Det er viktig for tilliten til forvaltningen at kun de som har krav på offentlige støtteordninger, får det, sier Øistensen.

3300 husstander skulle ikke fått støtte

Det er Stortinget som gjennom som har vedtatt at det skal føres grundig etterkontroll av bostøtte og Husbanken har nå gjennomført etterkontroll i henhold til nye regler.

En kontroll av likningen for 2012 sammenholdt med oversikten over mottatt bostøtte samme år, viser at 3300 husstander kan ha fått for mye utbetalt bostøtte. Disse blir varslet om at Husbanken vurderer å kreve det tilbake.

Mottakerne plikter å melde fra om inntektsoppgang. De fleste som nå får et varsel har unnlatt å gjøre dette.

– Vi vil foreta individuelle vurderinger i vår behandling av disse sakene og legge til rette for gode tilbakebetalingsordninger for dem som trenger det, understreker husbankdirektøren.

Noen kan slippe


Husbanken opplyser at de skal ha en såkalt lempelig behandling av sakene. Det vil si at den som har vært i god tro kan slippe å tilbakebetale, selv om de har fått støtte i strid med reglene.

Tidligere utførte Husbanken kun sporadiske og regionale kontroller av mottakere av bostøtte. Etter mistanke om at mange mottar støtte i strid med reglene vedtok Stortinget en ny bostøttelov, som innebærer at alle mottakere sjekkes opp mot ligningen.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger