Hopp til innhold

Hurtigruteskip på grunn

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hurtigruteskipet MS Kong Harald med 258 passasjerer om bord står på grunn ved Trollfjorden. Det skal ikke være fare for hverken passasjerer eller skipet, ifølge Hovedredningssentralen og rederiet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi har fått melding om at et hurtigruteskip står på grunn, sier redningsleder Øyvind Aadde ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til NRK.

Han understreker tydelig at det ikke er en akutt situasjon, men at det nå jobbes sammen med Hurtigruten med hvordan man skal håndtere situasjonen.

– Status fra kapteinen om bord er at det ikke er noen akutt fare for hverken skipet, passasjerene eller mannskapet, sier Aadde.

Skipet har gått på grunn ved munningen til Trollfjorden i Raftsundet i Nordland.

Om bord er det 258 passasjerer og et mannskap på 57.

Den trange Trollfjorden er en egen attraksjon for turister som reiser med skipet langs norskekysten.

Hurtigruteskipet MS Kong Harald var på nordgående rute, og gikk mandag kveld fra Svolvær klokken 22. Skipet skulle etter planen ankomme Stokmarknes klokken 00.45.

Evakueres ikke nå

MS Kong Harald står stå fast og på grunn like ved Trollfjorden. Det jobbes nå med å håndtere situasjonen. Hurtigruten kan opplyse at skipet ikke har slagside, men at det står noe hevet opp i baugen som har truffet en grunne.

Ifølge Hurtigruten ASA traff skipet en undervannsgrunne.

– Vi har dirigert to båter til stedet for å bistå skipet, sier redningslederen.

Blant båtene som nå er ved hurtigruteskipet er redningsskøyta Stormbull. I tillegg er kystvaktskipet KV Svalbard på stedet.

Det er ennå ikke vurdert som nødvendig å evakuere passasjerer.

– Vurderes nå skipet for å se om man kan dra det av grunn uten problemer?

– Riktig, det gjøres et arbeid for det og vi håper å ha mer informasjon om det snart, svarer redningsleder Aadde.

Ragnar Norum, Kommunikasjonssjef i Hurtigruten ASA

Kommunikasjonssjef i Hurtigruten Ragnar Norum forteller at man nå vurderer om skipet kan trekkes av grunnen når det blir flo sjø.

Foto: Art Rent AS

Selskapet Hurtigruten opplyser til NRK at grunnstøtingen skjedde like før midnatt, og bekrefter også de at situasjonen ikke er veldig dramatisk.

Likevel kan de fortelle at skipet er noe skadet.

– Hvor hardt på grunn står båten?
– Den står fast med den aller ytterste delen av baugen, og det er gått hull i det som kalles bulben. Den er dog adskilt fra resten av skipet og det er derfor ikke fare for at det kommer vann inn i skipet ellers, sier kommunikasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten til NRK.

Bulben er en utstikker helt nederst og ytterst på baugen. Større skip har en slik utstikker for å redusere bølgemotstanden. Bulb-baugen henger fast nederst på baugen, men er som oftest som på hurtigruteskipet adskilt konstruksjonsmessig med eget vanntett skott. Den er heller ikke nødvendig for at skipet skal kunne forflytte seg.

– Hvordan er situasjonen?
– Det er ingen dramatisk situasjon, og det er rolige forhold om bord. Det er heller ingen fare for hverken skip eller passasjerer, sier Norum.

Rederiet har opprettet følgende telefonnumre hvor pårørende til så vel passasjerer som mannskap kan ringe:
Passasjerer 992 51719 og besetning 951 21980

Kommunikasjonssjefen sier at det nå vurderes hva man skal gjøre når det blir flo sjø.

– Nå får man hjelp fra både kystvakta og redningsskøyta som er i nærheten og det vurderes om man skal trekke skipet av grunnen når det blir flo sjø, sier Norum.

Han forteller at dykkere nok vil undersøke skipet før mer gjøres. Det er ikke flo sjø før klokken 07.05 opplyser selskapet.

Passasjer: – Plutselig braka vi på land

Ernst Nordbakken er om bord på MS Kong Harald. Han og resten av reisefølget var på lugaren og hadde nesten sovnet da grunnstøtingen skjedde.

– Vi var på lugaren, hadde lagt oss og nesten sovnet. Plutselig braka vi på land, sier Nordbakken på telefon fra skipet som nå står bom fast.

Nordbakken forklarer at han reiser fra Bodø til Finnsnes, og at det nå om vinteren ikke er vanlig at skipene går inn Trollfjorden. Han har erfaring med at de vanligvis snur utenfor munningen av den trange fjorden når snøen ligger nedover fjellsidene.

Han har fått høre at skipet nå står på land, men er noe usikker på hvor sikre opplysningene er.

– De sier båten ikke er skadet alvorlig. Det skal ikke være hull eller vann som kommer inn. Den står visst trygt på fjellet, forteller Nordbakken.

Mannskapet samlet alle passasjerene i en av de større fellesarealene om bord etter at skipet hadde grunnstøtt. Enn så lenge skjer det ikke så veldig mye på skipet, og det var heller ikke mye dramatikk like etter bråket.

– Det er klart, jeg hadde aldri trodd Hurtigruta skulle gå på grunn. Hun er jo lommekjent, men når det først skulle skje var dette ikke så galt. For det var ingen dramatikk. Folk snakket om at den kunne tippe eller krenge noe. Det er derimot avkreftet etter det jeg hører, forteller Ernst Nordbakken.

Instruksen er å bare ta det med ro forteller han.

– Nå har vi fått beskjed om legge oss på lugarene igjen, men noen sier de ikke får sove nå, sier Nordbakken. Selv synes han det var litt ekkelt, selv om det ikke var så mye dramatikk.

AKTUELT NÅ