Hopp til innhold

– Hundrevis av selvmordsbombere klare

Hundrevis av jihadister i den ekstreme islamistgruppen ISIL har meldt seg frivillige som selvmordsbombere, skriver Human Rights Watch i en ny rapport. Forskere tror flere nordmenn kan dø i selvmordsaksjoner i Irak og Syria.

Amerikansk selvmordsbomber

Videoen viser angivelig en 22 år gammel amerikaner som kjører en lastebil fullastet med eksplosiver inn i en militærbase i Syria. Både ISIL og al-Nusra-fronten bruker vestlige fremmedkrigere som selvmordsbombere.

2. juni tok selvmordsbomberen Jamal sitt eget og åtte andre liv da han kjørte en bilbombe inn i en militær kontrollpost utenfor Bagdad, ifølge ISIL. Den islamske staten i Irak og Levanten kaller Jamal «den norske», og hyller han som en av sine martyrer.

Norsk-tunisiske Jamal

ISIL hevder norsk-tunisiske Jamal døde i et selvmordsangrep i Bagdad 2. juni i år.

Foto: ISIL

Flere nordmenn kan ende opp som norsk-tuniske Jamal, sier terrorforskere.

– Jeg tror bare det er et tidsspørsmål før vi ser flere nordmenn som blir drept i Irak, kanskje som følge av en selvmordsaksjon, sier Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Over 50 nordmenn har reist til Syria for å krige. Noen av dem har endt opp i Irak, og NRK kjenner til ni som er drept i Syria og Irak.

– Det er et stort antall som har dratt nedover, så det kan godt hende at flere går samme vei som Jamal, sier Stig Jarle Hansen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

– Hundrevis av frivillige

Det siste året har ISIL fått smaken på å bruke selvmordsbombere i Syria og Irak.

– ISIL har både folk som er villige til å delta i selvmordsangrep og de har også evnen til å fylle kjøretøyer med eksplosiver, sa terrorforsker Charles Lister ved Brookings Doha Center til nettstedet Syria Deeply i oktober i fjor.

Fred Abrahams Human Rights Watch

ISIL bruker både voksne og barn som selvmordsbombere, sier Fred Abrahams i Human Rights Watch.

Foto: Human Rights Watch

I en fersk rapport fra Human Rights Watch skriver organisasjonen at hundrevis av ISIL-jihadister har meldt seg frivillige som selvmordsbombere.

I rapporten forteller en 17 år gammel ISIL-soldat fra Syria at han følte et stort press til å melde seg som frivillig. Han skrev navnet sitt på en liste der det allerede sto flere hundre navn.

– Han fortalte oss at han motvillig skrev seg opp helt nederst på listen, sier en av forfatterne bak rapporten, Fred Abrahams, til NRK.

Han sier at det er lite informasjon om hvordan rekrutteringen og treningen til selvmordsangrep skjer, men at det er ekstremt effektivt for ISIL å bruke selvmordsbombere.

Laster Twitter-innhold

I juli i år sa en britisk jihadist til BBC-programmet Panorama at han forsøkte å jobbe seg oppover på lista slik at han kunne utføre et angrep raskere.

– Billig, men kynisk strategi

Terrorforsker Stig Jarle Hansen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap sier det er flere grunner til at ekstreme grupper bruker selvmordsbombere.

Stig Jarle Hansen

Stig Jarlsen Hansen ved UMB sier bruk av selvmordsbombere er billig og vekker oppsikt.

Foto: NRK

– Det er en billig strategi som vekker oppsikt. I den store sammenhengen så er det jo veldig billig med en soldat per angrep, sier Hansen.

Det er rundt 2000 vestlige fremmedkrigere i Syria. Siden mange mangler militær trening kan det være fristende å gjøre selvmordsbombere av dem, sier Hansen.

– Det er et faktum at mange fremmedkrigere ikke har militær trening. Det er ikke nødvendigvis de gode soldatene som blir selvmordsbombere.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger