Humlegård vil tilbake til Kripos

Når jobben som politidirektør blir utlyst på vanlig måte, står ikke Odd Reidar Humlegård på søkerlisten. På nyåret er han tilbake i Kripos.

Grete Faremo og Odd Reidar Humlegård

Justisminister Grete Faremo informerte i dag om at Odd Reidar Humlegård er innstilt som ny politidirektør.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Den nye politidirektøren vil sitte i politidirektørstolen frem til nyåret, men så vil han tilbake til stillingen som sjef for Kripos, forteller han til NRK fredag kveld.

– Jeg er sjef for Kripos. Det er en åremålsstilling, og der har jeg tenkt å bli. Men jeg er innstilt på å gjøre en ekstra innsats nå og strekke oss for at vi sammen skal utvikle politiet, sier den ferske politidirektøren Odd Reidar Humlegård til NRK.

– Så svaret er nei?

– Svaret er nei, sier han klart og tydelig.

LES OGSÅ: Mæland trekker seg fra stillingen

– Dette blir viktige måneder for norsk politi, og det er mye som skal gjøre før jul. Nå er det viktig å mobilsere pågangsmotet i politiet, sier han.

Humlegård ble sjef for Utrykningspolitiet i 2003, og sjef for Kripos i 2009. Han har vært ansatt i politiet siden 1984. Han tror hans lange fartstid i politiet er god å ha med seg fremover.

Humlegård ønsker seg tilbake til Kripos på nyåret.

Nett-tv: Odd Reidar Humlegård vil tilbake til Kripos

Vil ansette flere sjefer

– Det er en krevende situasjon for politiet, det er det ingen tvil om. Jeg ble spurt i dag klokken åtte, og etter en grundig gjennomgang med statsråden og embetsverket, så har jeg takket ja. Jeg er klar for å brette opp ermene og bedre det politiet blir kritisert for i rapporten, sier Humlegård.

Han mener det er avgjørende at han får dyktige folk med seg på laget, og vil derfor ansette flere ledere i politiet.

– Jeg har varslet en styrking av politiledelsen. Vi skal ha inn noen særorgansjefer med ansvar for viktige områder som berøres i kommisjonsrapporten og et par politimestre, for å styrke kompetanse og kapasitet.

– Vi skal supplere ledelsen i politidirektoratet for å gi en større nærhet til faget og det operative ute i distrikt og særorgan, sier Humlegård.

– Hva blir det første du tar tak i mandag?

– Da skal jeg få en grundig gjennomgang av hva politidirektoratet har gjort så langt med rapporten. Noe er allerede satt i gang av Mæland, og det gode arbeidet skal vi videreføre.

Faremo spurte om hun kunne sparke Mæland selv

Øystein Mælands avgang ble kunngjort av justisminister Grete Faremo torsdag kveld, etter at både hun og statsminister Jens Stoltenberg erklærte seg inhabile i alle saker som omhandlet Mæland.

Som NRK skrev i går, har Mæland svært tette bånd til både statsministeren og justisministeren.

Faremo ba selv lovavdelingen i sitt eget departement vurdere om hun kunne gi Mæland sparken selv, eller om andre måtte gjøre det.

Politidirektøren har vært i hardt vær etter at den knusende 22. julirapporten ble lagt frem mandag. Rapporten avslørte store mangler i politiets innsats 22. juli, og store feil i politiets egen evalueringsrapport som kom i mars.

Mæland ble utnevnt som politidirektør i mai i fjor, og ble håndplukket av regjeringen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger