Hopp til innhold

Huitfeldt ville være med på #MeToo-opprop – fikk nei fra Oslo Ap

– Naturlig at Oslo Ap står som avsender av budskapet i oppropet, sier leder Frode Jacobsen til NRK.

huitfeldt

AVSLAG: Anniken Huitfeldt sier at hun stiller seg fullt og helt bak Oslo Aps budskap om at det er trygt å si fra om seksuell trakassering og upassende oppførsel i Ap. Men hun fikk ikke stå som avsender av oppropet sammen med Oslo-politikerne.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I et opprop signert syv medlemmer av Oslo Ap som ble publisert av VG i går, beskrives en partikultur «der det kjennes ubehagelig å uttale seg i media ettersom alt som sies tolkes inn i potensielle maktkamper». Videre skriver Ap-medlemmene at dette kan skape en «giftig partikultur».

De mener det er «gitt et inntrykk av at jenter som vil varsle om forhold i Arbeiderpartiet må tenke seg om, og hele tiden vurdere om dette kan være knyttet til og brukes i en mulig maktkamp».

Frode Jacobsen, leder i Oslo Ap, opplyser til NRK at lederen i Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, tok kontakt med ham onsdag morgen og ga uttrykk for at hun ville slutte seg til oppropet. Jacobsen svarte da at Oslo Ap ønsket å stå som avsender.

Frode Jacobsen

VILLE STÅ SOM AVSENDER: Huitfeldt tok kontakt med Frode Jacobsen, leder i Oslo Ap, før oppropet ble publisert. Da fikk hun beskjed om at han fant det naturlig at det var Oslo Ap som sto som avsender.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Viktigst å fjerne tvilen

– Huitfeldt tok kontakt med oss i går morges og sa at hun gjerne ble med på oppropet. Jeg svarte da at dette er noe vi syv i Oslo Ap ønsker å gå ut med. Da svarte hun at «da slutter jeg meg til det slik det står», sier Jacobsen.

Han mener det er naturlig at Oslo Ap står som avsender av budskapet i oppropet, siden det er her det har vært mest «uro».

– Hvis Anniken Huitfeldt nå er helt enig i budskapet vårt, så er det veldig bra. Det viktigste for meg er at vi fjerner tvilen som har vært om hvordan Arbeiderpartiet håndterer disse tingene, sier Jacobsen.

NRK har torsdag kommunisert med Huitfeldt via SMS. På spørsmål om hun har noen kommentar til avslaget fra Oslo Ap på å få bli med på oppropet, og hvordan hun tolker at hun fikk nei, svarer hun:

– Da er det greit.

Ville diskutere bruk av rykter i maktkamp

Dagens Næringsliv omtalte i forrige uke et utkast til diskusjonsnotat om seksuell trakassering som Arbeiderpartiet jobber med. Flere har reagert på ordlyden i to av punktene i utkastet. Disse handlet blant annet om bruk av påstander om seksuell trakassering i maktkamper i partiet:

  • «Er det greit å bruke tidligere tilfeller av seksuell trakassering eller påstander om seksuell trakassering mot en person som innehar et tillitsverv eller søker et tillitsverv?
  • Hvis tidligere tilfeller/påstander om seksuell trakassering brukes for å oppnå andre ting enn at trakasseringen skal opphøre, hva gjør det med muligheten til å ta trakassering på alvor?»

Punktene ble senere fjernet og notatet er ennå ikke sendt ut i partiorganisasjonen.

Ap-veteran Grethe G. Fossum er blant dem som var kritiske til utkastet. Hun mener Anniken Huitfeldt bærer et særlig ansvar for at de omstridte «kulepunktene», som leder av partiets kvinnenettverk.

– Disse diskusjonspunktene bringer debatten over på feil banehalvdel når det jo er kvinnene som har blitt trakassert vi skulle støtte, sa Fossum til NRK nylig.

Huitfeldt: – Trygt å si fra

NRK har sendt flere spørsmål til Anniken Huitfeldt om oppropet fra Oslo Ap som hun ønsket å slutte seg til.

– Det er fint at Oslo Ap vil bidra til å skape tydelighet i denne saken. I Ap skal det være trygt å si fra om du opplever seksuell trakassering. Som jeg har sagt siden før Oslo Ap lanserte oppropet: Dette oppropet stiller jeg meg bak, skriver Huitfeldt i en SMS.

Vi har også spurt om hun stiller seg bak beskrivelsen av en partikultur «der det kjennes ubehagelig å uttale seg i media ettersom alt som sies tolkes inn i potensielle maktkamper», og om hun mener det er en «giftig partikultur» i Arbeiderpartiet.

Til dette svarer Huitfeldt slik:

– Oppropet handler om å understreke at det er trygt å si fra. Det stiller jeg meg fullt og helt bak.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ