NRK Meny
Normal

Huitfeldt vil ha gratis sport på TV

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) sender nå ut et forslag som skal sikre at sportsinteresserte nordmenn får blant annet OL og fotball-VM på gratis-TV.

Diego Maradona mot England i 1986

MARADONA PÅ GRATIS-TV: Regjeringen foreslår at fotball-VM for menn skal sikres å nå 90 prosent av alle nordmenn uten at de må kjøpe et abonnement til en betal-TV-kanal.

Foto: STAFF / AFP

Den rødgrønne regjeringen med Ap, SV og Sp sender nå forslaget ut på høring, opplyses det i en pressemelding fra Kulturdepartementet. Forslaget går på at viktige begivenheter blir listeført.

Stadig flere sendinger på betal-TV

– En slik liste kan være med på å sikre at folk flest fortsatt kan se de viktigste sportsbegivenhetene på fri-TV, sier Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt

ØNSKER ENDRING: Kulturminister Huitfeldt mener at sport hører inn under begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning.

Foto: Pedersen, Ole-Tommy / SCANPIX

Regjeringens begrunnelse for forslaget er at digitaliseringen av TV-mediet har ført til at også antallet betal-TV-kanaler har økt. Dette fører til at stadig flere nordmenn som ikke abonnerer på betal-TV, utelukkes fra å ta del i hendelser som sendes på kanaler.

I høringsnotatet som i dag blir sendt fra Kulturdepartementet, blir det foreslått at følgende begivenheter skal listeføres:

  • OL, sommer- og vinterlekene
  • VM og EM i fotball for menn, herunder kvalifiseringskamper med norsk deltakelse
  • VM og EM i håndball for kvinner, samt kvalifiseringskamper med norsk deltakelse
  • Cupfinalen i fotball for menn
  • VM på ski, nordiske grener
  • VM i alpint
  • Holmenkollen Ski Festival
  • VM i skiskyting

Lisens og grunnpakke

Regjeringen vil sikre at begivenhetene som er på listen blir vist på vederlagsfrie kanaler med bred dekning. I forslaget er slike TV-kanaler definert som kanaler som mottas av 90 prosent av norske TV-seere.

Seerne skal ikke behøve å betale mer enn TV-lisensen og grunnpakken de har hos TV-leverandøren sin, ønsker regjeringen.

Lignende lister finnes allerede i land som Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

I Norge vil det bety at kringkastingsforskriften endres. Regjeringen foreslår en utvidelse av forskriftens kapittel 5, som gjelder fjernsynsoverføring av begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger