Huitfeldt vil ha gratis sport på TV

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) sender nå ut et forslag som skal sikre at sportsinteresserte nordmenn får blant annet OL og fotball-VM på gratis-TV.

Diego Maradona mot England i 1986

MARADONA PÅ GRATIS-TV: Regjeringen foreslår at fotball-VM for menn skal sikres å nå 90 prosent av alle nordmenn uten at de må kjøpe et abonnement til en betal-TV-kanal.

Foto: STAFF / AFP

Den rødgrønne regjeringen med Ap, SV og Sp sender nå forslaget ut på høring, opplyses det i en pressemelding fra Kulturdepartementet. Forslaget går på at viktige begivenheter blir listeført.

Stadig flere sendinger på betal-TV

– En slik liste kan være med på å sikre at folk flest fortsatt kan se de viktigste sportsbegivenhetene på fri-TV, sier Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt

ØNSKER ENDRING: Kulturminister Huitfeldt mener at sport hører inn under begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning.

Foto: Pedersen, Ole-Tommy / SCANPIX

Regjeringens begrunnelse for forslaget er at digitaliseringen av TV-mediet har ført til at også antallet betal-TV-kanaler har økt. Dette fører til at stadig flere nordmenn som ikke abonnerer på betal-TV, utelukkes fra å ta del i hendelser som sendes på kanaler.

I høringsnotatet som i dag blir sendt fra Kulturdepartementet, blir det foreslått at følgende begivenheter skal listeføres:

  • OL, sommer- og vinterlekene
  • VM og EM i fotball for menn, herunder kvalifiseringskamper med norsk deltakelse
  • VM og EM i håndball for kvinner, samt kvalifiseringskamper med norsk deltakelse
  • Cupfinalen i fotball for menn
  • VM på ski, nordiske grener
  • VM i alpint
  • Holmenkollen Ski Festival
  • VM i skiskyting

Lisens og grunnpakke

Regjeringen vil sikre at begivenhetene som er på listen blir vist på vederlagsfrie kanaler med bred dekning. I forslaget er slike TV-kanaler definert som kanaler som mottas av 90 prosent av norske TV-seere.

Seerne skal ikke behøve å betale mer enn TV-lisensen og grunnpakken de har hos TV-leverandøren sin, ønsker regjeringen.

Lignende lister finnes allerede i land som Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

I Norge vil det bety at kringkastingsforskriften endres. Regjeringen foreslår en utvidelse av forskriftens kapittel 5, som gjelder fjernsynsoverføring av begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning.

SISTE NYTT

Siste meldinger