Støre hudfletter regjeringens OL-behandling

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, kaller regjeringens behandling av OL-saken for «ytterst klanderverdig», og mener idretten har god grunn til å være skuffet.

Jonas Gahr Støre

STERKT KRITISK: – Jeg synes håndverket har vært meget dårlig. Jeg synes idretten hadde fortjent å få den søknaden de har lagt inn vurdert, kvalitetssikret av regjeringen, og vurdert av Stortinget, sier lederen i opposisjonspartiet, Jonas Gahr Støre (Ap). Arkivbilde.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg er jo overrasket over at Høyres gruppe splittet seg, og dermed ikke er i stand til å gi noen råd. Det følger opp en saksbehandling som jeg synes har vært veldig rotete, sier Støre til NRK.

Han legger ikke det minste skjul på sin kritikk av regjeringens håndtering av en søknad for OL i Oslo 2022. Ifølge Ap-lederens har det helt fram til i dag vært uklarheter om kostnader, tall og ansvarsfordeling forbundet med et eventuelt arrangement.

– Jeg mener at det er grunn til å kritisere denne saksbehandlingen. Regjeringen hadde varslet at den ville kommer i august, men den kom ikke i det hele tatt, fordi partiene i regjeringen ikke har vært i stand til å kjøre saken fremover, sier Støre.

– Hele Oslo og idretten har jobbet med tanke på å skulle få behandlet en sak, men det blir ikke engang behandlet, så jeg mener idretten har grunn til å være skuffet over måten dette er blitt håndtert på. Det er en trist utgang, legger han til.

– Patetisk

Støre innrømmer at OL-saken ikke har vært en lett nøtt å knekke, men understreker at han synes det er for dårlig at OL-søknaden aldri havner i Stortinget.

– Nå tar jeg til etterretning til at det ikke blir noen slik realitetsbehandling fordi Frp er imot og Høyre ikke klarer å gi noen råd. Prosessen havarerer i regjeringspartiene. Det er patetisk, sier Støre.

– Jeg synes håndverket har vært meget dårlig og at idretten hadde fortjent å få den søknaden de har lagt inn vurdert, kvalitetssikret av regjeringen, og vurdert av Stortinget, sier lederen i opposisjonspartiet.

– Hva synes du om Frps rolle?

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at et regjeringsparti konkluderer på forhånd og driver aktiv kampanje mot en sak som regjeringen ennå ikke har behandlet. Det er ganske spesiell opptreden, og vitner om en regjering som ikke har klart å håndtere denne saken på et ryddig vis, hevder Støre.

Han mener staten bør bidra til et stort løft til breddeidretten i landet etter OL-neiet.

– Det dette har avdekket er at vi har en idrettsanleggssituasjon i Norge som er veldig alvorlig, særlig i Oslo. Jeg mener vi må ta grep for å tettet det etterslepet, både gjennom tippemidler og oppfølging i Stortinget.

Kulturministeren: – Vi har gjort så godt vi kunne

– Vi har hatt en god prosess i partiet på dette. Det var veldig viktig for regjeringen å lytte til hvilket råd Høyres stortingsgruppe ville gi, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til NRK.

Hun sier massiv motstand i folket har vært tungtveiende for at hennes stortingsgruppe endte på et nei onsdag.

– Det rådet har vært veldig klart, så med bakgrunn i det, så vi ikke noe grunnlag for å ta saken videre til regjeringen, sier hun.

– Kunne du eller dere i regjeringen ha gjort noe annerledes underveis for å få dette til?

– Vi har prøvd å følge denne prosessen så godt vi har kunnet gjort. Vi har fått en søknad og vært imøtekommende og hatt en kvalitetssikring av tallene, så vi føler at vi har gjort det vi kunne for å prøve å få til et OL, sier Widvey.

Helleland: – Ap har bare ventet på en mulighet til å kritisere

– Jeg forstår at idretten blir lei seg, men dette er et nei til Oslo 2022, ikke til idretten. Jeg tror det er en bred støtte i Stortinget om at man vi få til en stor satsing på idretten i tida framover, legger kulturministeren til.

Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre, avviser Støres kritikk:

– Dette kaller jeg demokrati. Når stortingsgruppa var så delt som de var, så følte vi at det ikke var riktig å gi noe annet råd enn å avslutte prosjektet.

– Arbeiderpartiet har bare sittet på sidelinja og ventet på en mulighet til å kritisere oss. De burde ha vært mer på ballen selv, hvis de ønsket å få dette til, sier Helleland.

Frp: – Frekkhetens nådegave

Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp sier det var en klok avgjørelse Høyres gruppe kom fram til onsdag.

– Vi vil berømme H for at de har brukt den tida og prosessene som skal til for å treffe den rette beslutninga. Det viser også at man lytter til hverandre og de signalene som kommer. Det lover godt for regjeringen fremover, sier Nesvik.

– Du skal ha frekkhetens nådegave når du som Støre her ikke har tatt noe som helst standpunkt i saken og kritiserer andre partier som har tatt et standpunkt, slik at man slipper å holde noen på pinebenken, legger Nesvik til.

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, sier til NRK at han tar til etterretning at Høyre endte med et nei til OL, og mener politikerne har gjort en grundig vurdering av saken.

– Det er vel ikke tidspunktet å gjøre de store evalueringer i kveld, men det sier seg selv at ting kunne sikkert ha blitt gjort annerledes også fra vår side, men det har vært en betydelig motstand i folket. Det kom nok et vendepunkt i Sotsji, sier Andersen.

SISTE NYTT

Siste meldinger