NRK Meny
Normal

Høyres nye stortingsgruppe møttes for første gang etter valget

Regjeringsforhandlingene skal ikke starte før i slutten av neste uke.

Erna Solberg om framtidige regjeringsforhandlinger. Hun møtte i dag den nye stortingsgruppen.

FORHANDLINGER NESTE UKE: Statsministeren sier de vil starte forhandlinger om regjeringssamarbeid neste uke.

Torsdag ettermiddag møtte Erna Høyres sentralstyre, regjeringsmedlemmene og de nye stortingsrepresentantene for første gang etter valget.

Møtet ble brukt til å rose partiet opp i skyene for strålende valgkamparbeid og minne partifellene på valgkampen 2021. Noen nye tanker om Norges neste regjering ble det derfor ikke tid til.

– Vi skal snakke sammen i slutten av neste uke. Det er jo klart at alle de fire partiene har gjort en forpliktelse for å sørge for at landet blir styrt godt fremover, sier Solberg til NRK etter møtet.

Usikker fremtid

Selv om Erna hadde all grunn til å glise stort etter å ha blitt gjenvalgt som Norges statsminister på mandag, har dette valget vært annerledes for partiet enn det i 2013.

Erna Solberg ser valgprognosen

FØRSTE PROGNOSE: En smilende Erna etter de første prognosene kom ut på mandagens valg.

Foto: Hans Kristian Thorbjoernsen / Høyre

For å få flertall er Erna nå avhengig av Venstre, KrF og Frp. Fire år tilbake stod hun i posisjonen til å «velge» mellom støtte fra Venstre og KrF, der de inngikk en samarbeidsavtale.

Hvordan er det å være så avhengig av de fire partiene?

– I noen enkeltsaker kan det bety at vi må jobbe enda hardere for å finne fram til gode fellesløsninger. Vi vil at partiene skal få gjennomslag for saker de syns er viktig, sier statsministeren.

KrF gjorde et merkbart dårlig valg der de akkurat klarte å kare seg over sperregrensen med 4,2 prosent oppslutning.

Etter partilederdebatten denne uken uttalte Knut Arild Hareide at de går i opposisjon dersom det ikke blir en Sentrum-Høyre-regjering.

Venstres ultimatum

Venstres partileder Trine Skei Grande sa like før hun gikk inn i møte i statsministerboligen på tirsdag at partiet holder mulighetene åpne for et regjeringssamarbeid.

Hele det eventuelle samarbeidet lener seg på den omstridte oljeboringen i Lofoten, Vesterålen og Senja, hvor Venstre har stilt et ultimatum om å få vernet området.

Partilederdebatt i NRK dagen etter valget.

USIKKERT: Hvordan forholdet mellom Venstre, Høyre, Frp og KrF vil bli fremover er enda usikkert.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Solberg ville ikke direkte kommentere Venstres innflytelse på saken dersom de havner i regjering.

– Det er mange områder du kan påvirke tettere når du sitter i regjering enn utenfor regjering. Mitt utgangspunkt er at vi baserer oss på partienes oppslutning, men det er viktig at partiene får gjennomslag for det de syns er viktig, sier hun.

Nye ansikter

Med 732 889 stemmer fikk de borgerlige partiene 88 mandater inn på Stortinget etter mandagens valg, og det var derfor flere nye ansikter å se på dagens møte.

Kristian Tonning-Riise, tidligere leder for Unge Høyre, og en av de yngste på Stortinget Alexander Stokkebø (22) fra Rogaland, er noen nye navn som kommer til å vandre i korridorene for første gang.

Kristian Tonning-Riise (H)

INN PÅ STORTINGET: Tidligere leder for Unge Høyre Kristian Tonning-Riise er et av de nye ansiktene på Stortinget.

De som skal representere Oslos Høyre på Stortinget er Ine Marie Eriksen Søreide, Nikolai Astrup, Michael Tetzschner, Heidi Nordby Lunde og Mudassar Hussain Kapur.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger